Kruži bauk novog non-papera: Vučić kaže da to nije slučajno

Nevidljivo je i neuhvatljivo, kruži Starim kontinentom, a nije koronavirus?

Pa to je misteriozni non- paper, dokument kojim je navodno predviđena nova podela granica na Balkanu i to po etničkom principu. U pitanju je papir koji niko nije ni napisao ni potpisao, malo ga je ko video, ali bez obzira na to ova hartija već danima izaziva polemike u najvišim političkim krugovima ne samo Balkana već i Evropske unije. Jer, upravo je u Bruxellesu navodno skrojen tekst ovog dokumenta koji će juče biti naveliko komentarisan nakon objavljivanja u prištinskom listu Koha Ditore.

LAŽNA VIJEST?

List navodi da su non-paper pripremile Nemačka i Francuska, kao zajedničku inicijativu za nastavak dijaloga i njegovo zaključivanje konačnim sporazumom. Prema ovom dokumentu koji podrazumeva međusobno priznanje nezavisnosti Kosova od Srbije i obrnuto, Srpska pravoslavna crkva trebalo bi da ima poseban status, dok bi Mitrovica bila zajednička ekonomska zona. Predviđeno je da se primene svi do sada postignuti sporazumi, a da konačni dogovor bude postignut do februara 2022. godine.
Međutim, sve ovo demantovaće nemački ambasador na Kosovu Jorn Rohde, rekavši da je u pitanju “lažna vest”.

“Možda postoji dokument, ali svakako nije nemačko-francuski. Mi pružamo punu podršku dijalogu koji predvodi EU i Miroslav Lajčak, što je ministar (Heiko) Maas ponovio u četvrtak u Prištini”, napisao je Rohde na svom Twitter nalogu, a o celom slučaju se ponovo juče oglašava i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ove nedelje boravio u Bruxellesu baš povodom nastavka dijaloga sa Prištinom.

Vezano za famozni paper predsednik Srbije će kazati da ga “više brine onaj drugi non-paper, koji je pisao neko ko je fantastično upućen”.
“Tek ćemo da analiziramo šta se time nama poručuje, ali za nas je međusobno priznanje neprihvatljivo. Nije to sve slučajno izbačeno”, komentariše Vučić aludirajući na činjenicu da se bliži nastavak dijaloga, odnosno 11. maj.

Kako kaže, “mnogo stvari bi se tu Srbima dalo”. Ovde govori o svojevrsnoj autonomiji severa Kosova koja je predviđena dokumentom, zaključujući:

“Poruka je, evo vam 90 odsto stvari koje su manje važne, a ono najvažnije ide nama. Nama to niko nije pokazao. Ne želim prejudiciranje. Ne podnosim reakcije koje uslede za pet sekundi i da kažem odmah da je to sve neprihvatljivo”, kazuje predsednik Srbije, završavajući time da nije siguran da li je famozni papir zapravo probni balon pušten kako bi se osmotrile reakcije na obe strane.

FANTOM-OSOBA

“Dajte da sagledamo stvari, da pogledamo, da dođemo do toga, da vidim da li su moje sumnje opravdane, da li je ta osoba sastavljala taj papir. Tačno znam ko je to mogao da pravi, jer nije moguće da to bude neko ko ne zna i ko nije bio na svakom sastanku”, ponoviće predsednik aluziju na nekakvu fantom-osobu koja bi mogla biti autor dokumenta.

Priča o ovom papiru pojavila se još u februaru da bi se ovih dana prenela vest kako je sve poteklo iz Ljubljane. Međutim, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell otvoreno kaže da nikada nije video non-paper dokument koji je Bruxellesu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, uključujući i granice Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79