Krvnik iz Norveške: Sud odlučuje o Breivikovom uslovnom puštanju na slobodu

epa08673608 (FILE) - Convicted mass killer Anders Behring Breivik attends the fourth and last day in court in Skien prison, Norway, 18 March 2016 (reissued 16 September 2020). Anders Behring Breivik, the right-wing mass murderer, who committed the July 2011 Norway attacks that claimed the lives of 77 people, plans to apply for parole, according to his lawyer. EPA-EFE/LISE ASERUD NORWAY OUT

Sud u Norveškoj saslušaće zahtjev masovnog ubice Andersa Beringa Breivika za uslovno puštanje na slobodu, izjavio je danas tužilac u ovom slučaju.

Breivik je aktivirao bombu ispred sjedišta Vlade u Oslu prije deset godina i ubio osam ljudi, a potom je otišao na ostrvo Utoya i ubio iz vatrenog oružja 69 osoba u kampu omladine Laburističke stranke.

Desetogodišnjica napada obilježena je u julu.

Breivik služi maksimalnu zatvorsku kaznu u Norveškoj od 21 godine, koja može biti produžena na neodređeno vrijeme. On ima pravo da zatraži uslovno oslobađanje nakon odsluženih prvih deset godina.

Kancelarija tužilaštva u Oslu odbacila je Breivikovu prijavu za prijevremeno puštanje, pa će slučaj sada ići pred sud, rekla je Reutersu tužiteljica Hulda Karlsdotir.

“Centralno pitanje za sud tokom saslušanja biće da li danas postoji neposredna opasnost od ponavljanja Breivikovog zločina ili ne postoji”, rekla je Karlsdotirova.

Kancelarija tužilaštva poslala je zahtjev za saslušanje nadležnom okružnom sudu u Telemarku, gdje Breivik služi zatvorsku kaznu.

U sudu je rečeno Reutersu da je zahtjev primljen i da je u toku proučavanje dokumentacije. Nisu određeni datum niti mjesto gdje će biti održano saslušanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79