KS: Javna preduzeća duguju do 300 miliona KM

Stanje u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim licima kojima je osnivač Kanton Sarajevo bila je jedina tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon dvosatnog iznošenja konkretnih činjenica i egzaktnih podataka premijera i ministara te direktora o zatečenom stanju u kantonalnim preduzećima, ustanovama i zavodima, Vlada Kantona Sarajevo je donijela pet zaključaka.

U svom prvom zaključku Vlada je zadužila Ministarstvo pravde i uprave KS da hitno održi sastanak sa Tužilaštvom KS, s ciljem da od njih dobije informaciju o statusu svih podnesenih krivičnih prijava vezanih za poslovanje pojednih preduzeća, ustanova i zavoda KS, prenosi Biznisinfo.

Dalje se Vlada KS zadužila da u narednih 45 dana pripremi i pusti u proceduru zakon o upravljanju javnim preduzećima.

„To će nam pomoći da unificiramo način izvještavanja o radu firmi, ali i da njime uvedemo osnove korporativnog upravljanja u kantonalna preduzeća, ustanove i zavode, koji su navedeni u principima i mjerama Šestorke“, obrazložio je ovaj zaključak premijer Forto.

Također je Vlada KS zadužena i da dodatno ojača Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, Pravobranilaštvo KS, kao i Kriminalističku policiju MUP-a KS.

Premijer Forto je u izjavi predstavnicima medija organiziran nakon sjednice, između ostaloga, naveo da će se inspekcija jačati ili kroz izmjenu zakona ili popunjavane postojećih upraznjenih mjesta.

Naglasio je i kako pored poreskog duga od 165 miliona KM postoji i dug od 35 miliona KM za presuđene tužbe zaposlenika u kantonalnim subjektima, odnosno tužbe koje su presuđene u korist osoba koje primaju plaće iz budžeta KS, kao i razne obaveze prema dobavljačima.

Kako je kazao, procjena je da dugovi po svim osnovama iznose između 200 i 300 miliona KM.

„Kad neko kaže da vam je ostavio budžet, morate se zapitati šta nam je ostavljeno, čime upravljamo i sa čime se susrećemo“, kazao je premijer Forto.

Istakao je da je ultimativni čin patriotizma plaćanje poreza i da svako ko hoće srušiti državu treba jednostavno ne plaćati porez.

„Mi nemamo dileme da ćemo raditi sve na poboljšanju života gradana. Ne mogu se raditi infrastrukturni projekti bez zaduženja, to rade razvijenije države od nas“, potcrtao je premijer Forto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79