KS pred restriktivnim mjerama za nevakcinisane, sindikalisti negoduju

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo i premijer podržavaju preporuke da u Kantonu Sarajevo budu pooštrene mjere, koje bi podrazumijevale zabranu ulaska u zatvorene prostorije osobama koje nisu vakcinisane, bez testa ili potvrde o prebolovanom kovidu. Vlada KS-a prijedlog će razmatrati u utorak i tada će biti poznata konačna odluka.

Pri obilasku punkta za vakcinaciju u Zetri ponovo je poslana poruka o važnosti vakcinacije. Nadležni su poručili da vakcina ima dovoljno za sve, a uskoro će doći još doza te će stanovnici, poručuju epidemiolozi, moći i birati.

Ipak, borba protiv pandemije, predviđaju mnogi, nije još ni približno gotova. Krizni štab Kantona Sarajevo preporučio je uvođenje restriktivnih mjera, koje bi podrazumijevale potvrdu o prebolovanom kovidu, negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji pri ulasku u zatvorene prostorije, kao i na veća okupljanja. Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler poručuje da bi to bilo i dobro rješenje.

– Ako želite da posjećujete stadione, kafiće, restorane ili druge objekte ne postoji mogućnost ulaska bez odgovarajuće potvrde da ste prebolovali COVID, potvrde o odgovarajućem testiranju ili vakcinaciji. Ova praksa je, prosto, uobičajena u zemljama EU – rekao je Sattler.

Vlada Kantona razmatrat će prijedloge na sjednici u utorak. No, ministar Vranić i premijer Forto stava su da su takve mjere dobro rješenje, te da je potrebno pooštriti ih i ukazati stanovništvu na važnost vakcinacije.

– Što se tiče ovih mjera, sigurno ćemo ih dobro razmotriti i na uštrb zdravlja nećemo imati sentimenta prema onima koji se protive takvim mjerama – upozorio je Haris Vranić, ministar zdravstva KS-a (SDP).

– U svoje lično ime govorim: podržavam oštrije mjere za one koji ne žele da se vakcinišu – poručio je Edin Forto, premijer KS-a (Naša stranka).

Ovakve mjere pojedini smatraju povredom ljudskih prava. Tako u Samostalnom sindikatu državnih službenika smatraju da nije uredu da se mjerama ugrožava, naprimjer, dolazak radnika na posao.

– Plaši nas to represivno. Ako se bude razmatralo o tim mjerama koje će biti pooštrene, da se vodi računa o važećim zakonima koji su u našoj zemlji i, naravno, o svim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima – ističe Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika KS-a.

Hoće li mjere stupiti na snagu saznat ćemo u utorak. Struka je čvrstog stava da ovakve mjere mogu sačuvati društvo od širenja zaraze te da se njima samo upućuje na odgovornost građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79