Kuća užasa u Zagrebu: Zatočio i mjesecima izgladnjivao brata s autizmom, morao je kopati grob

Prizor koji su ugledali zagrebački policajci u kući u zapadnom dijelu Zagreba nakon dojave susjeda o mogućem krivičnom djelu, pamtit će dok žive. Tog dana policiju je nazvala jedna susjeda rekavši da je u dvorištu obližnje kuće vidjela visokog pothranjenog muškarca kako zavezanih ruku i s lancima na nogama doslovce puzi do smeća te pokušava pojesti otpatke hrane. Došavši na tu adresu, policajci su pokucali na vrata, a otvorio im je 38-godišnji američki državljanin s trajnim boravištem u Hrvatskoj, otkriva “Jutarnji list”.

Na pitanje o onome što je susjeda prijavila, muškarac je odmahnuo glavom rekavši: “Sam sam u kući”, a na pitanje mogu li ući u kuću i napraviti provjeru, rekao im je ne. S obzirom na to da nisu imali nalog za pretres, policajci su nakratko otišli, ali čim su provjerili podatke koje im je Amerikanac dao o sebi, utvrdili su da je on štićenik starijeg brata koji ima autizam i koji je s njime došao iz SAD-a.

– Brat mi je u Americi – odgovorio je policajcima kad su mu ponovno pokucali na vrata, ali uz odgovarajući nalog.

Policija je pregledala sve prostorije osim toaleta koji je bio zaključan. Amerikanac je počeo negodovati da je toalet prljav i da bi ga očistio prije nego što im ga pokaže, ali se policijsko strpljenje smanjivalo. Zatražili su ključ i otvorili vrata. Pred njima je bio sklupčan muškarac u jako lošem stranju, pothranjen, kost i koža. S njim se nije moglo komunicirati, proizvodio je tužne zvukove. Ruke su mu bile vezane na leđima plastičnim vezicama, a oko nogu je imao policijske lisice.

Bio je to, ispostavilo se, Amerikančev stariji brat s autizmom, koga je, po svemu sudeći, dulje vrijeme držao vezanoga kao psa te ga ostavljao bez hrane kad bi odlazio od kuće. To je trajalo, zaključila je policija, najmanje od februara ove godine, kada je 38-godišnjak unajmio kuću u zapadnom dijelu grada, a možda i mnogo prije, jer se u Hrvatsku doselio prije četiri godine. Vlasnik kuće ostao je zapanjen iskustvom sa podstanarima koje je primio u kuću 28. februara ove godine.

– Ne mogu vjerovati da je sve to istina, a najužasnija od svega mi je spoznaja da je brat bratu u mom dvorištu kopao grob – kaže za “Jutarnji” vlasnik kuće u čijem je dvorištu bila metar duboka rupa, veličine 160 puta 70 centimetara.

Uviđaj na mjestu užasa trajao je danima, a kako je ispričao najmodavac američke braće, netom prije odlaska na godišnji podstanarima je pokosio travu, podrezao grane na drveću u dvorištu.

“Taj čovjek je bio sportski tip, utreniran, losanđeleski naglasak, imao je anđeosko lice i dobro se oblačio. A brata mu nikad nismo vidjeli osim u nekoliko navrata u dvorištu. Ostali smo iznenađeni, jer nismo ništa naslućivali”, zaključila je susjeda.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79