Kućni testovi na virus korona u BiH: Kako se koriste i koliko su pouzdani?

Kućni testovi u apotekama u manjem bh. entitetu vijest je koja je prije nekoliko dana osvanula na portalima.

Novinarska ekipa ATVBL provjerila je da li je tačna.

Test na virus korona za kućnu upotrebu pronašli su u jednoj od apoteka u Banjoj Luci. Košta 32 KM. U apoteci su objasnili da se uzorak uzima putem pljuvačke, a ostale detalje će svakako saznati iz uputstva za upotrebu.

U uputstvu stoji da se test preporučuje onima koji osjećaju simtpome zaraze. Izvjesno je, piše, da će rezultat biti negativan u ranoj fazi infekcije. Tuba za ekstrakciju pljuvačke sa reagensom, filter kapica i testna pločica, ono su što ćete pronaći u kutiji. Pljuvačka se miješa sa reagensom iz tube, na koju se stavlja filter kapica. Deset mućkanja i spremno je za naredni korak.

Nakon 10 minuta stigli su rezultati testa. On je pravilno odrađen, to pokazuje ova crtica kraj slova C, međutim pored slova T, crtice nema, što znači da je osoba negativna na virus korona.

Rezultat kućnog testa nije zvaničan. Ukoliko je pozitivan, svakako biste se trebali obratiti ljekaru, koji će vas, vjerovatno, uputiti na testiranje u neku od zdravstvenih ustanova.

Kada govorimo o samim testovima, odnosno imunohemijskim testovima za analize, mi do sad nismo imali takav način korištenja u zdravstvenim ustanovama ko što su apoteke, svi testovi koji su do sad korišteni, ako govorimo o brzim antigenskim, korišteni su u ustanovama sekundarnog nivoa i primarnog nivoa, kao što su domovi zdravlja – izjavio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Kućni testovi su krajem godine povučeni iz prodaje u državnim apotekama Srbije, jer ih nije odobrila tamošnja agencija za lijekove. Masovno se, s druge strane, koriste u nekoliko zemalja EU i SAD.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79