Kuda ide autoput Bijeljina-Kuzmin i šta će značiti za BiH

Kada je riječ o spomenutom autoputu, kako se vidi na mapama, on predstavlja ulaznu tačku u BiH, i dio je koridora koji će praktično spojiti Banjaluku i Beograd, teritorijom Republike Srpske

 

Dionca autoputa Bijeljina – Kuzmin, čiji su početak izgradnje jučer dogovorili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, važan je dio koridora koji će povezati sjeverni dio oba bh. entiteta sa Srbijom, koja je jedan od najvećih trgovinskih partnera BiH.

 

Kuzmin je zapravo mjesto u Srbiji u kojem će se ovaj autoput spojiti na autocestu Zagreb – Beograd.

 

Osim toga, najavljena je i izgradnja mosta preko Save za šta će Srbija uložiti 100 miliona eura.

 

Radovi na autoputu trebali bi, kako je jučer rečeno, biti otvoreni početkom ljeta.

 

kuzmin-bijeljina-autoput

 

Interes Srbije za gradnju autoputa ne čudi jer je Srbija treća na listi država iz kojih se najviše robe uvozi u BiH, nakon Njemačke i Italije, piše BiznisInfo.

 

Za 11 mjeseci prošle godine BiH je iz Srbije uvezla robe za 1.898.287.000 KM, što znači da je godišnji uvoz oko dvije milijarde maraka.

 

S druge strane, Srbija je 4. najveće izvozno tržište za bh. robu, a vrijednost izvoza za 11 mjeseci prošle godine bila je 1.137.269.000 KM, što znači da je Srbija u debelom suficitu.

 

Kada je riječ o spomenutom autoputu, kako se vidi na mapama, on predstavlja ulaznu tačku u BiH, i dio je koridora koji će praktično spojiti Banjaluku i Beograd, teritorijom Republike Srpske.

 

Dio Banjaluka – Doboj već je izgrađen. Nakon izgradnje dijela od Bijeljine do granice sa Srbijom, ostaje da se izgradi dionica Doboj – Vukosavlje (koja je zapravo dio koridora 5C), te dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Bijeljina.

 

bijeljina-kuzmin20

 

Podsjetimo da su Autoputevi Republike Srpske lani potpisali koncesioni ugovor o izgradnji autoputa Doboj – Vukosavlje i Vukosavlje – Brčko sa konzorcijem kineskih kompanija koje predvodi Sinochem Capital Co Ltd.

 

No, ovim će se poboljšati i putna komunikacija dijelova Federacije sa Srbijom, prvenstveno tuzlanske regije, koja je jedna od najrazvijenijih u državi. Saobraćaj iz tuzlanske regije prema Beogradu svakako se obavlja putem preko Bijeljine, pa će se ovim uveliko poboljšati ta komunikacija. Osim toga, Federacija od ranije planira gradnju dionice Tuzla – Brčko.

 

Planirana je i izgradnja dionice Tuzla – Žepče, kojom bi se Tuzla spojila sa Koridom 5C, čime bi se otvorila i komunikacija prema Sarajevu.

 

Ranije smo pisali da Srbija ima mnogo veću trgovinsku razmjenu s Federacijom nego sa RS.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79