Kukić: Ako će biti bolje državi ja ću otići sa čela stranke, a PDA iz vlasti u TK-u

„Ako će biti bolje državi, a i stranci PDA čiji sam predsjednik, da ja odem sa čela stranke, onda mene niko ne treba istjerivati niti tražiti da PDA napusti vlast koju u Tuzlanskom kantonu dijeli sa SDP, SBB i Našom strankom. Ja ću to sam učiniti.

Najmanje pravo da to traži ima DF čiji lider, evo četvrta godina, sjedi u Predsjedništvu BiH sa Miloradom Dodikom koji je, kad je došao na tu poziciju već bio pod sankcijama SAD.

Još manje pravo da to traži ima SDA, čiji Šefik Džaferović, također, sjedi u Predsjedništvu sa Miloradom Dodikom i čiji je predsjednik potpisao koaliciju sa Dodikovom strankom“, kaže u razgovoru za politicki.ba Mirsad Kukić, predsjednik PDA, odgovarajući na pitanje da li će se, nakon uvođenja američkih sankcija, povući sa čela stranke čiji je osnivač i neprikosnoveni lider.

Kukić, navodi da će, najvjerovatnije u jednom od naredna dva vikenda, biti održana sjednica Glavnog odbora PDA gdje će biti donesene odluke o daljim odnosima unutar koalicije u kojoj je ova stranka dio vlasti.

„Praksa je da se, mjesec dana nakon Kongresa, održi sjednica Glavnog odbora i izaberu organi stranke. Tada ćemo razmotriti i situaciju nastalu nakon što su mi uvededene američke sankcije.

Opet navodim, ja sa čela stranke mogu otići samo ako to zatraže organi stranke, a ne nikako ako to traže kadrovi DF ili SDA koji su svjesni da, posebno u Tuzlanskom kantonu, gube na narednim izborima.

Bez obzira na sankcije, ja znam da je Amerika veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i ja sam, po svoj prilici, kolateralna šteta nesposobnih politika u BiH.

Pitam šta će biti kada se objelodane sankcije za još neke visoke funkcionere iz drugih političkih partija u BiH.

Hoće li država doći u situaciju da niko ni skim neće moći praviti vlast“, upozorava Kukić.

Oni koji dobro poznaju Kukića, vjeruju da će ovaj „najpoznatiji matematičar u politici“ učiniti sve da PDA ostane u vlasti u Tuzlanskom kantonu, kao i u nekim općinama u kojima je, također, dio vlasti.

Ako do Kukićevog povlačenja i dođe, ne znači to da će njegov uticaj na stranku biti manji, posebno što u stranačkom vrhu ima sebi veoma odane kadrove koji, bez obzira na cijenu, neće biti protiv njegovih odluka.

Iako se iz političkih partija koje, skupa sa PDA čine vlast u TK, zasad niko javno ne oglašava vezano za budući status koalicije, saznajemo da su većina predstavnika tih partija, imale „prijateljski“ razgovor sa Kukićem.

Navodno su predstavnici Naše stranke iz TK negodovali na zahtjeve strančkog vrha iz Sarajeva kojim je traženo da se povuku iz koalicije u TK, a u kojoj su skupa sa PDA.

Iz SDP-a još uvijek nema zvaničnog stava, premda od ljudi bliskih ovoj strancii saznajemo da je „SDP na pravim mukama kako nastaviti vlast sa PDA a da se Amerikanci ne naljute“.

U političkim krugovima u Tuzli, trenutno, kruže „provjerene informacije“ da će se na budućoj listi američkih sankcija naći „vrlo značajan“ broj kadrova SDA, ali i neki od kadrova aktuelne sarajevske „trojke“.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79