Kuleba: Lavrov nije smio obećati, mora pitati “nadležno tijelo”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kazao je da nije postignut nikakav dogovor sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom koji nije “sam mogao donijeti odluke”.

Kuleba je nakon sastanka u turskom ljetovalištu Antalija kazao kako se tražila diplomatsko rješenje za humanitarnu katastrofu koja vlada u Ukrajini.

Lavrov: Ne planiramo napasti druge zemlje, nismo napali ni Ukrajinu nego oslobodili Donjeck i Luganjsk

“Ovdje sam stigao sa humanitarnim ciljem na umu, da se organizuje koridor iz Mariupolja za civile koji žele pobjeći iz tog područja straha i borbe”, kazao je Kuleba te dodao kako Lavrov “nažalost nije bio u položaju da se obveže i da da neko obećanje”, ali da je ruski ministar poručio kako će kontaktirati “nadležna tijela” u vezi sa tim pitanjem.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kazao je kako je jedna od tema bila i uspostavljanje primirja u trajanju od 24 sata, ali da nije postignut napredak.

“Čini se da i za ta pitanja postoje neke druge osobe koje odlučuju u Rusiji. Mi ćemo nastaviti ulagati napore kako bi pronašli rješenje za ta pitanja. Spremni smo ponovo da razgovaramo u ovom formatu”, poručio je Kuleba.

Podsjetio je da ministri vanjskih poslova imaju mandat da pregovaraju o pitanjima u vezi sa stabilnošću i mirom, tako da i on ima mandat da nastavi razgovore koji bi doveli do kranjeng cilja – “oslobođenja naše teritorije od ruske okupacije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79