Kuna odlazi Euro dolazi: Uskoro počinje isticanje dvojnih cijena u Hrvatskoj

 

Konačna odluka Vijeća Evropske unije o pristupanju Hrvatske eurozoni očekuje se u junu, a Hrvatska bi kunu trebala zamijeniti eurom na početku iduće godine. Trgovci i ugostitelji počeli su s pripremama, a već ovoga ljeta cijene bi se trebale isticati i u kunama i u eurima.

Bude li sve išlo prema planu, piše HRT, prvog jula i na policama i pri online kupovini cijene će biti istaknute u kunama i eurima.

Tomislav Kramarić, član Uprave Konzuma kaže da će cijene u kunama biti veće ali će se pojaviti nešto manje cijene izražene u eurima, a od službene implementacije tu dominatnu poziciju preuzima euro, a kao sekundarnu kuna.

Dvojno isticanje cijena tako će početi šest mjeseci prije uvođenja eura i trajat će još godinu dana nakon što euro postane službena valuta.

“Jedan od izazova označavanja cijena u eurima i kunama bit će za vrijeme akcijskih prodaja. Tada će trebati i redovnu i akcijsku cijenu označiti i u eurima i u kunama”, izvijestila je Silvana Skočajić.

Trgovci bi trebali prihvatiti i etički kodeks vezano uz zaokruživanje cijena. Kažu da ni u jednom slučaju od danas pa do kraja cijelog procesa implementacije kupac neće biti oštećen konverzijom valute iz kune u euro.

Za prodavače odjeće dvojno isticanje cijena na etiketama i računima neće biti problem.

“Pa nešto će biti kompliciranije jer će postojati dvije blagajne u eurima i kunama ali to je neznačajno mislim da će stvar eura puno pojednostavniti transparetnost prema stanim tržištima i da ćemo biti puno efikasniji”, rekao je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

I ugostitelji se slažu da će poslovanje s gostima i turistima biti znatno jednostavnije.

Kune odlaze u prošlost: Objavljen tačan datum kada Hrvatska prelazi na euro

“Da će moći vidjeti da je ta cijena bila euro i deset u šestom mjesecu, euro i deset u desetom mjesecu i euro i deset u trećem mjesecu sljedeće godine da nije došlo do nekave strašne eksplozije. Sad je enormno poskupilo sve nam je nabava otišla bogu iza nogu”, govori Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

Zbog toga će, kažu, cijene već sada rasti dok ih trošak zamjene dvije valuta toliko ne zabrinjava. S druge pak strane veliki sistemi maloprodaje imat će velike troškove.

“Procjena je da će cijeli proces sigurno koštati pa evo da sad kažem i u eurima, sigurno više od milion eura”, kaže Kramarić iz Uprave Konzuma.

Inače Ministarstvo gospodarstva Hrvatske u završnoj je fazi pripreme smjernica za zamjenu kune eurom koje će biti dostavljene svim privrednicima piše HRT

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79