Kupljen za 38 miliona dolara i pod garancijom: Šta je uzrok prevrtanja helikoptera OSBiH?

Moguće je da se skoro novi, skupocjeni helikopter Oružanih snaga BiH, koji se u srijedu prevrnuo tokom redovne letačke obuke kod Visokog, više neće moći ni dovesti u takvo stanje da ponovo poleti.

Otkriva to izvor Nezavisnih novina, upućen u ovaj slučaj, a iz čijih se riječi može zaključiti da su oštećenja na letjelici velika.

“Još se ne zna kolika je šteta, ali sigurno je oštećena transmisija. Pitanje je da li će biti uopšte moguće helikopter vratiti u stanje upotrebljivosti ili se će možda moći samo koristiti za rezervne dijelove”, pojašnjava naš sagovornik.

On ističe da se još ne zna šta je uzrok prevrtanja letjelice, odnosno da li je u pitanju ljudski faktor ili kvar.

“Komisija radi svoj posao. Ovo nije pad, već još dok je bio na zemlji, okrenuo se na bok i onda je elisa napravila probleme koje je napravila”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Helikopter je, dodaje sagovornik, još pod garancijom, a sa nestrpljenjem se očekuje izvještaj komisije.

“Ukoliko je nezgoda posljedica tehničke greške, onda bi on po dobroj praksi trebalo da se zamijeni. Ako je u pitanju ljudska greška, onaj kome je doniran, taj snosi posljedice”, rekao je naš sagovornik.

A doniran je Ministarstvu odbrane BiH, odnosno Oružanim snagama BiH, zajedno sa još tri ovakve letjelice, čija je primopredaja obavljena prije četiri mjeseca, odnosno u decembru prošle godine.

Ugovor o nabavci ukupno je vrijedan 38.539.378 američkih dolara, od čega je BiH učestvovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM, a preostali iznos obezbijedila je Vlada SAD.

Inače, kako nam je juče potvrđeno, i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uključena je u istragu o okolnostima ove nezgode.

“Uviđaj su u srijedu i četvrtak vršili pripadnici Sektora krim-policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, koji takođe nastavljaju svoj rad na ovom slučaju, ali je u istragu uključena SIPA, a sve se sprovodi pod nadzorom Tužilaštva BiH”, otkrili su juče izvori “Nezavisnih novina”, upućeni u istragu.

Potom su to potvrdili i iz Tužilaštva BiH.

“Nakon zaprimanja informacije o prevrtanju helikoptera Oružanih snaga BiH na poligonu za letačku obuku kod Visokog, dežurni tužilac izdao je naredbu SIPA i MUP-u ZDK da u saradnji sa nadležnim službama Oružanih snaga BiH, preduzmu potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti i uzroci prevrtanja letjelice”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, tokom redovne letačke obuke pripadnika Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane Oružanih snaga BiH, na poligonu za letačku obuku kod Visokog, ovaj helikopter se u srijedu oko 11.30 prevrnuo na tlu.

“Radi se o helikopteru Bell Huey II sa četiri člana posade, od kojih niko nije povrijeđen. Na helikopteru ima vidljivih oštećenja. Nadležne službe Oružanih snaga BiH trenutno sprovode istragu o uzrocima prevrtanja letjelice”, saopšteno je prekjuče iz Ministarstva odbrane BiH, od kojeg smo zatražili više detalja o nezgodi, ali nisu odgovorili do zaključenja ovog teksta, pišu Nezavnisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79