Kupuju ih samo Balkanci: Cijena dizelaša u Njemačkoj naglo pada, ne znaju šta će s njima

Ukupno oko milion dizelaša u Njemačkoj čeka na placevima i to većinom standarda Euro 5 i Euro 6.

U Njemačkoj dizel vozila vrtoglavo gube cenu jer mnogi gradovi ograničavaju njihovo kretanje u centru. Euro 5 dizelaši odavno ne mogu da se prodaju, a sada je stala prodaja i Euro 6 polovnjaka.

Dolaze novija dizel vozila Euro 6 koja su sve jeftinija, umjesto da drže cijenu. Problem je što za njih nema ni kupaca osim onih koji dolaze sa Balkana.

Ukupno oko milion dizelaša u Njemačkoj čeka na placevima i to većinom standarda Euro 5 i Euro 6.

“Ovo je polovan Passat Euro 6, njega smo kao polovnjaka do sada prodavali za 29.000 eura, sada ga nudimo i za 21.000 eura i niko ga neće. Dalje spuštanje cene vodi nas u veliki gubitak”, navodi prodavac polovnih vozila u Njemačkoj, Akaj Gund Hasan.

A gubitak prodavaca automobila u Njemačkoj sve je veći, mnogi od njih zbog loše situacije proglašavaju i bankrot.

“Prema našim procjenama, na placevima trenutno ima 350.000 dizelaša standarda Euro 5. Tu je zarobljeno više od pet milijardi eura. Oni na kupce čekaju u prosjeku 106 dana, svaki dan trgovce svaki automobil košta 28 eura po danu”, ističe Urlih Kendler iz Udruženja prodavaca.

Nije tajna da su najveći kupci ovih automobila Bosanci, Srbijanci, Hrvati, Bugari i Makedonci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79