Kurtćehajić: Dejton je legalizovao genocid i zločinačku paratvorevinu Republiku Srpsku

Prof. dr. Suad Kurtćehajić govorio je o Dejtonskom mirovnom sporazumu, te oštro odgovorio Miloradu Dodiku.

Na samom početku Kurtćehajić je kazao da li je Dejton predstavlja okove ili nudi mogućnost za razvoj.

– Dejton svakako u sebi ima brojne okove, ali je napravio i ozbiljne greške. Dejton je legalizirao tri stvari, a to su srpska teritorijalna osvajanja i to protivno prvom principu Londonske konferencije, gdje su praktično predstavnici svih učesnika potpisali da nikakva teritorijalna osvajanja ostvarena silom neće imati nikakve posljedice. Međunarodna zajednica je potpuno zanemarila taj princip, ali moram reći da je i naša delegacija morala insistirati na tom principu u Dejtonu, kazao je Kurtćehajić.

Pojasnio je zašto je to značajno.

– Ne bi moglo doći do toga da ova silom ostvarena teritorija pripadne RS, jer i Višegrad, Srebrenica, Rogatica, Zvornik, Bratunac, Prijedor, pa čak i Brčko, tu je sve bilo većinski muslimansko stanovništvo i da je ispoštovan taj princip ne bi moglo doći do legalizacije srpskih osvajanja. To je ogromna greška Dejtonskog sporazuma. Druga greška je što je legitimizirana paradržavna tvorevina, zločinačka Republika Srpska. Ona je odradila strašne zločine koji su presuđeni od Haga. Gotovo kompletan vojno-politički vrh RS je presuđen, sa preko 1300 godina. Napravit ću paralelu i reći da je kompletan Bošnjački vojno-politički vrh presuđen sa ispod 50 godina. To je ogromna razlika, plus kod političkog vrha RS ne uključujem doživotne robije. Tu imamo očigledan nesrazmjer onog što se dogodilo i onda Međunarodna zajednica umjesto da kaznu takvu politiku, da kaže da se ne može jedna takva tvorevina koja je počinila takve zločine uopšte instalirati ni u kom obliku, posebno nakon Srebrebnice. U Srebrenici je izvršen genocid, a samo je sudski verificiran 2007. godine. Nije se smjelo dozvoliti da se takva politika nagradi. Praktično je Dejton legalizirao paratvorevinu. Zamislite da nakon silnih zločina koje se karakterišu ISIL-u, da se njima da određeni međunarodno-pravni okvir. Ovdje je dat u formi entiteta u okviru BiH. Treća stvar je što je legaliziran genocid, jer je praktično nagrađen, izričit je Kurtćehajić.

Ipak, naš sagovornik je istaknuo i dobre stvari Dejtona.

– Dejton je zaustavio rat i to je velika stvar. Druga stvar je da su Bošnjaci vratili svoje historijsko ime, koje je već i ranije stotinama godina postojalo, ali je u Dejtonu to međunarodno pravno verificirano. Dodik kada govori “musliman” ulazi u ustavnu protupravnost, i on to nema pravo da govori, posebno sa pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Treća stvar, Bosanski jezik, koji se pokušava negirati u tom manjem entitetu, je verificiran Dejtonskim sporazumom. Ustanovljena je pozicija Visokog predstavnika koji ima intervencionističku mogućnost da integriše BiH i sa dodatnim nadležnostima, on može da BiH da još mnoge druge, poručuje Kurtćehajić piše Hayat.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79