Kurtćehajić: Situacija je alarmantna, Bosna je na ivici rata!

Posljednje vrijeme aktuelna tema u Bosni i Hercegovini jeste Dodikove prijetnje o otcjepljenju i komadanju države.

Tema emisije ‘7Plus’ Hayat televizije između ostalog bila je ozbiljnost situacije u Bosni i Hercegovini, gdje vodi kriza, koliko je neophodna reakcija svih onh koji rezervne domovine nemaju kako bi se zaustavio put bez povratka kojim je krenuo Milorad Dodik.

Tim povodom, gost emisije ‘7Plus’ bio je akademik i predsjednik Bosanske akademije nauka i umjetnosti Kulin Ban, Suad Kurtćehajić.

Kurtćehajić je na početku ukazao na ozbiljnost situacije, te kazao kako je u svojstvu predsjednika Bosanke akademije nauka i umjetnosti, alarmirao kako domaću, tako i stranu javnost o trenutnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini.

“Apel smo dali svim intelektualcima, građanima, ali i međunarodnim organizacijama. Proslijedili smo ga prema UN-u, Evropskoj Uniji. Čak smo uputili apel i premijeru Kanade, koji je jako naklonjen Bosni i Hercegovini – kazao je Kurtćehajić.

Dodao je kako je razgovarao i sa Amrom Šabić, profesoricom na Columbia University u New Yorku, koja radi na tome da taj isti apel dođe i do Bidenove administracije.

“Situacija je i više nego alarmantna. Da bi ostali shvatili ozbiljnost situacije, Dodika smo označili kao ‘Hitlera iz Laktaša’. Taj čovjek dovodi Bosnu i Hercegovinu na ivicu rata. Ova situacija podsjeća na 14.oktobar 1992.godine kada je Karadžić rekao da će nestati muslimanski narod. Pola godine nakon toga smo imali sukobe i agresiju na našu zemlju – rekao je Kurtćehajić.

Naveo je kako ne želi da stvara paniku među građanima, ali da treba biti oprezan kada su u pitanju stavovi i ponašanje samog Dodika.

“Dodik govori kako neće da ratuje. Naravno da neće da ratuje, ali hoće da RS učini samostalnom u okviru Bosne i Hercegovine što je samo na pola koraka od potpunoga osamostaljenja. Želi da potpuno razvlasti ovu državu, da je učini praznom ljušturom, koja postoji samo kao imaginarni pojam ili u krajnjoj liniji da je uvede u put nezavisnosti – upozorio je Kurtćehajić.

Kao primjer naveo je slučaj Sandžaka, odnosno Novog Pazara. Prema riječima akademika, kada bi Sandžak tražio ovo što traži Milorad Dodik, da bi u roku 24 sata tenkovi iz Beograda krenuli ka Sandžaku.

Istakao je kako je nemoguće da se osamostali mirnim putem.

Akademik je naveo kako bi Dodik tim aktom krenuo u rušenje Dejtonskog sporazuma.

“On govori o izvornom Dejtonu. To je potpuna neistina. Dejtonski mirovni sporazum ima svoja pravna pravila i Ustav također ima svoja pravila. Dodik bi vraćanjem nadležnosti koje je Visoki predstavnik dao, poništio odluke na osnovu kojih su te nadležnosti date. Radi se o manipulaciji koja može dovesti do ozbiljne krize u kojoj se postavlja pitanje ili će Bosna i Hercegovina opstati ili nestati – upozorio je.

Kurtćehajić je naveo dva zakona koja su bila okidač za sve ovo što radi Milorad Dodik. On je upozorio kako Dodik nije sam na tom putu, nego je on samo personifikacija velikosrpske politike iz Beograda i Banja Luke.

“U Članu 3 koji govori o nadležnosti države, navedeno je deset nadležnosti. To je jedino što Dodik priznaje. Sada Dodik govori da sve što nije u tih deset, da pripada entitetima što nije tačno. Postoji odluka, koja je u tom Članu 3, ali u Stavu 5. Ta odluka jasno kaže da su to dodatne nadležnosti države Bosne i Hercegovine. Tu stoji da će Bosna i Hercegovina preuzeti sva pitanja sa kojima se entiteti slože. Za sve nadležnosti su se entiteti složili – naveo je Kurtćehajić.

On je istakao važnost da je treći dio te odluke najvažniji za Bosnu i Hercegovinu. Kako kaže akademik Kurtćehajić, u njoj jasno piše da će Bosna i Hercegovina preuzeti sva pitanja koja su potrebna da se očuva njen suverenitet, integritet, politička nezavisnost i međunarodno – pravni subjektivitet.

“Pitanje je ko je taj ko može odlučiti, šta je Bosni potrebno dati da bi se očuvalo gore navedeno. Konačni tumač je Visoki predstavnik za cijeli dio civilnog Dejtonskog sporazuma. Civilni dio su svi aneksi osim 1 i 2, koji su vojni. Ono što sam primijetio jeste da savjetnici Dodika hoće da djelovanje Visokog predstavnika svedu samo na Aneks 10. Visoki predstavnici su mogli dati sve nadležnosti državi Bosni i Hercegovini, bez saglasnosti entiteta – pojasnio je Kurtćehajić.

Kazao je između ostalog ako Dodik krene putem ukidanja Oružanih snaga, stvarajući Oružane snage RS-a, da je to udar na Ustavni sistem Bosne i Hercegovine.

“Tu prije svega apelujemo na predstavnike da alarmiraju na sve značajne ljude unutar Država pet, svjedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma. Treba naglasiti da u Dejtonu nema garanta Dejtonskog sporazuma. Imamo potpisnike, RBiH, SRJ čiji j potpis bio nevažeći jer je Milošević tada bio predsjednik nepriznate države, koja je priznata tek 1996.godine i imamo Hrvatsku. Oni su potpisnici, a nikakvi garanti, kao što to Vučić često zna reći. U suštini oni su svjedoci, a ne potpisnici. U slučaju da Dodik to uradi, svjedoci bi morali hitno reagirati. Ono što bi Dodik trebao znati da RS postoji isključivo slovom Dejtona. Ako dođe do poništenja Dejtona, njegovog neizvršenja, onda RS ne može postojati. Može postojati samo prethodno stanje, a to je Republika Bosna i Hercegovina – naveo je između ostalog akademik Suad Kurtćehajić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79