Kurtćehajić: Uz pomoć međunarodne zajednice do normalnog Ustava BiH

“Milorad Dodik je trebao već da odgovara za to što je u više navrata, a mislim da u zadnje vrijeme izbjegava reći da nije bio genocid u Srebrenici”, istakao je akademik Suad Kurtćehajić u Plenumu.

“Ne znam, ovo je stvar pravosuđa. Nek pravosuđe radi šta hoće. Ovdje se radi o tome da je on pojava jedne politike sa kojom zaista imamo dugo, dugo problema.

Ono što ja lično mislim je da je sazrelo vrijeme za nešto drugo, a to je da zbog krize koja će vjerovatno nastupiti jer će ovi potezi dovesti do toga da će se povući i drugi potezi koji će biti kontra toga, da će se stvoriti pretpostavke da mađunarodna zajednica mora ponovo napraviti nešto što je bio Berlinski kongres, nešto što je bio Dejton.

Ali ono što ja lično mislim, gotovo sam čitavim bićem ubijeđen, bude li nova međunarodna konferencija nikad više Republike Srpske neće biti. To sam gotovo siguran. Znači neće dozvoliti međunarodna zajednica jer ovdje se radi o tome je jednostavno nevjerovatan taj narativ. Do te ‘86. godine postojala je jedna normalna srpska svijest.”

Kurtćehajić ističe da ogroman broj divnih ljudi među Srbima koji imaju toplu dušu, s kojima je divno sjesti, ali da ih je velikosrpska politika izludila.

“O svim drugim stvarima možete razgovarati potpuno normalno. Dođe li se do priče o politici to je jedan sistem mišljenja, jedan ugao koji je prosto neshvatljiv. Nije to samo Bošnjacima. Neshvatljiv je regiji. Moje je mišljenje i ja se nadam da će se odustati od ovoga, bar ako ništa da ne uđemo dalje u probleme. Da će Dodik reterirati, ali zaista bih volio da međunarodna zajednica pomogne Bosni da dobijemo normalan Ustav i jednu Bosnu koja će biti regionalizirana. Ona će, po meni, spasiti i Srbe i Bošnjake i Hrvate.”

Milan Tegeltija, savjetnik Milorada Dodika, navodi da Republika Srpska traži poštovanje Ustava, a ne njegovo rušenje.

“Republika Srpska neće nestati, to je sasvim sigurno. Bosna i Hercegovina je država koja može da funckioniše isključivo na kompromisu. Tako je koncipirana. Ako nema kompromisa ona ne može da funkcioniše. Ona je trenutno u fazi da ide u duboko propadajuću državu, zato što nema kompromisa.

Kompromis je moguće naći pod uslovima da svi prihvate Dejtonski sporazum i postojanje Republike Srpske sa svim njenim nadležnostima, onako kako su propisane. Bez tajnih planova da se RS svede na praznu košuljicu. Niko iz Republike Srpske danas, mi smo pred zidom, mi nemamo kuda, i ne možemo dopustiti da se RS šapatom ugasi. I nećemo to dopustiti.”


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79