Kurti: Beograd plaća Srbe u BiH, Srbe u CG i Srbe na Kosovu da sabotiraju funkcionalnost države

Premijer Kosova Aljbin Kurti je gostovao na CNN-u, gdje je poručio da je važno da dođe do dogovora između Srbije i Kosova te smatra da većinu građana Srbije ne zanima nezavisnost Kosova. Tom prilikom je poručio da je Kosovo nezavisna i slobodna zemlja i to “mnogo više od Srbije”.

– Da nije bilo podrške iz Beograda, mislim da bi se Srbi u BiH, Srbi u Crnoj Gori, Srbi na Kosovu svi integrisali u svoje zemlje. Ali Beograd je taj koji plaća ljude u svim tim zemljama kako bi sabotirali funkcionalnost države, nepoštovali vladavinu prava i tako dalje i tako dalje. I mislim da bi trebalo da bude više međunarodnog pritiska na Beograd da odustanu od subverzivnih radnji u našoj zemlji – poručio je Kurti.

Uporedio je to sa paradržavama u okolini Rusije.

– Isto tako, nakon raspada Jugoslavije, Beograd je pokušao da stvori autonomne entitete unutar drugih država kako bi ih kontrolisao. I to se desilo u Bosni. Gdje RS, stvorena na genocidu, od tada Bosnu pretvara u prilično nefunkcionalnu državu. Dok na Kosovu ne dozvoljavamo da se isto desi iako bi Beograd želio da se ponovo pojavi RS unutar Kosova, slično onom u BiH. Uvijek sam spreman da saslušam i pritužbe, i žalbe na poštovanje ljudskih i manjinskih prava svih Srba na Kosovu – kazao je Kurti.

Dodao je da nije voljan učestvovati u kompenzaciji Srbiji za gubitke koje su imali za vrijeme režima Slobodana Miloševića.
Osvrnuo se i na pregovore u Briselu, a, kako kaže uvijek je bio konstruktivan i kreativan.

– Uvijek sam iznosio različite prijedloge rješenja. I nadam se da će Brisel to cijeniti. I da ćemo konačno, u narednim sedmicama i mjesecima pristupiti pravno obavezujućem sporazumu usredsređenom na međusobno priznavanje. Nezavisnost Kosova potvrđuje i velika većina država u svijetu koje nas priznaju. Ali i od strane Međunarodnog suda pravde – rekao je.

Smatra da su pravne rasprave o nezavisnosti Kosova su završene.

– Ono što moramo da popravimo su nenormalni odnosi između Kosova i Srbije. Nažalost, Srbija nije demokratija u kojoj bi ljudi koji nisu učestvovali u zločinima 90-ih mogli da vode državu. Vi imate premijera u Srbiji, ali Srbija je i dalje predstava jednog čovjeka. Njihov predsjednik je taj koji odlučuje cijelo vrijeme skoro sve – istakao je.

Vjeruje da uz pomoć SAD-a i EU se može doći do dogovora.

– EU bi mogla pomoći ubrzavanjem procesa EU integracija za svih šest zemalja Zapadnog Balkana. Dozvolio sam premijerki Srbije Brnabić da posjeti sjever Kosova. I nadam se da će sa ovim posjetama vidjeti da je Kosovo normalna zemlja i da je Kosovo demokratskije od Srbije. I zapravo je čak i nezavisnije od Srbije jer Srbija zavisi od Rusije – zaključio je Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79