Kurti: Čim Srbija prizna Kosovo, vjerujem da ni BiH ne bi zakasnila

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je Zapadnom Balkanu potrebna demokratizacija, vladavina zakona i suočavanje s prošlošću te da Srbija što prije prizna nezavisnost Kosova što bi povuklo i druge pozitivne procese.

“Demokratizacija je neophodna protiv autokrata, vladavina zakona važna je protiv kriminalaca, dok je suočavanje s prošlošću važno protiv ratnih zločinaca, kao i za mir i pomirenje na Zapadnom Balkanu. Srbija je ta koja se iz dobro poznatih razloga mora suočiti s prošlošću. Budući da je ona izazvala četiri rata u Jugoslaviji, nažalost do danas nema sukoba s onim što se dogodilo u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, a vjerujem i u Sloveniji”, kazao je.

Kurti je istakao da će za cijeli Balkan biti puno bolje čim zvanični Beograd prizna nezavisnost Kosova i obratno, a vjeruje da će to odmah učiniti i BiH.

“Što se prije ovo dogodi, to će biti bolje za Kosovo, ali i za Srbiju i čitav region. Čim Srbija prizna Kosovo, i Kosovo bi moglo da prizna Srbiju. I vjerujem da Bosna i Hercegovina uopće ne bi zakasnila. Na taj bi način Europska unija imala mnogo veću želju da što prije u svoje redove uvrsti šest zemalja zapadnog Balkana,” dodao je Kurti, prenosi portal Reporteri.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79