Kurti: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid, ovakav slučaj se ne može izgubiti

Vlada Kosova je na današnjoj sjednici usvojila četvorogodišnji plan koji ima dva prioriteta, a koji se odnose na prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je na konferenciji za novinare da je prioritet nabavka vakcina, kako bi se od kraja godine vakcinisalo 60 posto stanovništva.

Kosovski premijer je kazao da će Kosovo aplicirati za učlanjenje u EU i u Jadranskoj karti, te da su odlični odnosi s NATO-om, EU i SAD pomenuti kao izvršni prioritet.

Istakao je da Kosovo želi dobro pripremljen dijalog sa Srbijom, u kome će Kosovo biti ravnopravna strana i sporazum o obostranom priznanju, kao i tijesnu saradnju s Albanijom. Poručio je da će Kosovo biti sposobno da brani svoj integritet i teritoriju.

Kurti je kazao da Kosovo priprema tužbu protiv Srbije za genocid piše Avaz.

– S ministrom pravde i mojim savjetnicima započeli smo rad na pripremi tužbe protiv Srbije za genocid na Kosovu u periodu posljednjeg rata. U vezi ovog slučaja ćemo vas obavijestiti kada budemo imali jasne rokove ovih priprema, koji su gigantski, jer se takav slučaj niti smije, niti može, niti treba izgubiti na Međunarodnom sudu pravde – naglasio je Kurti.

Podsjećamo, Vlada s premijerom Albinom Kurtijem izabrana je 22. marta ove godine nakon prijevremenih parlamentarnih izbora održanih 14. februara na kojima je Kurtijeva partija Pokret Samoopredjeljenje dobila više od 50 posto glasova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79