Kurti objavio detalje: “Zaplijenjeno naoružanje je proizvodnja Srbije, došlo je iz Srbije”

 

Premijer Kosova Albin Kurti na današnjoj sjednici Skupštine poručio je da Srbiju treba sankcionirati i međunarodno kazniti zbog napada na sjeveru zemlje, nakon čega je iznio detalje o zaplijenjenom oružju.

Kurti je prezentovao dio oružja koje je kosovska policija zaplijenila 25. septembra.

M80 zolja – je jednokratni nevođeni protutenkovski sistem proizveden u Srbiji. Proizvodi se u državnoj tvornici “Sloboda” u Srbiji. Ovo se oružje koristi protiv oklopnih vozila i utvrđenja. Projektil može probiti čelik do 30 centimetara, a učinkovita udaljenost je do 250 metara.

Mitraljez Zastava M93 BGA 33 mm – automatski je bacač granata kalibra 30 mm, proizveden u Srbiji. Proizvodi se u državnoj fabrici “Zadtava Arms” u Kragujevcu. Koristi se protiv lako oklopnih vozila i ima učinkovit domet od 1.700 metara.

Protupješačke mine – koriste se protiv pješaštva i dizajnirane su za ubijanje i ranjavanje osoblja dok se kreću po određenom terenu.

Granate minobacača, minobacača 82 milimetra i 62 milimetra – standardne su granate zemalja porijekla bivših socijalističkih zemalja. Ne koriste ih NATO zemlje. Minobacač kao oružje smatra se artiljarijskim oružjem i koristi se za gađanje na velikim udaljenostima od 5-8 km.

Plastični eksploziv, tritol i dinamit – koriste se za rušenje mostova i infrastrukture, također se koriste za izradu raznih eksplozivnih naprava za uništavanje ljudstva i oklopnih vozila.

Trobloni za puške M70 – su eksplozivne granate koje se postavljaju u automatsko oružje M70 kojim se gađa pješaštvo, ljudstvo.

Mitraljez Zastava M84 – pješačko je oružje za eliminiranje ljudstva na daljinu i pokrivanje jedinica lakim naoružanjem. Ovo oružje je proizvedeno u Srbiji. Proizvodi se u državnoj fabrici “Zastava” u Kragujevcu. Ima učinkovito gađanje do 1.000 metara.

Zastava M70 – srbijanska varijanta AK-47, automatsko oružje koje se proizvodi u Srbiji. Proizvodi se u državnoj fabrici “Zastava oružje” u Kragujevcu, služi za neutralisanje ljudstva i ima efektivnu daljinu gađanja do 410 metara.

Snajper Zastava M76 – je poluautomatsko oružje za gađanje na velikim daljinama. Proizvodnja Srbija, iz državne fabrike “Zastava” u Kragujevcu. Ima domet pucanja na udaljenosti od 800 metara.

M75 ručne bombe – oružje koje se koristi protiv ljudstva izvan i unutar zatvorenih prostora

Dronovi – bespilotne letjelice, koje se koriste za nadzor i borbene napade.

“Svo ovo zaplijenjeno naoružanje je proizvodnja Srbije, došlo je iz Srbije i to je bilo veliko naoružanje po vrsti i količini za cijelu jednu vojsku. Okrivljavanje Srbije je neizbježno i za one koji ne žele da vide i čuju”, rekao je Kurti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79