Kurti: “Srbija ne smije napasti Kosovo, naš otpor bi bio uspješan”

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je za N1 da se ne boji vojne intervencije Srbije na njegovu zemlju iako ne isključuje tu mogućnost. Kazao je da bi u tom slučaju “otpor bio uspješan” i da računa na NATO, SAD i EU. Za razliku od Kosova, kako je naveo Kurti, Srbija bi “računala na Rusiju i Kinu”.

Kurti je u srijedu u emisiji Pressing ocijenio kako bi mnogo srbijanskih generala i službenika voljelo da se napadne Kosovo, ali “ne smiju”…

“To ne znači da se ne nadaju novim okolnostima u budućnosti kada bi mogli da napadnu. Srbija zna da situacija nije kao prije 20 godina. Naš otpor bi u u tom slučaju bio uspješan”, poručio je.

Kosovski premijer je naglasio da bi u takvom crnom scenariju očekivao pomoć NATO-a, SAD-a i Evropske unije. A šta je sa Srbijom?

“Nekoliko mjesci prije ruske agresije u Ukrajini, krajem septembra 2021. godine, ministar odbrane Srbije zajedno sa ruskim ambasadorom došli su na granicu Kosova gdje su obišli vojne snage Srbije. Također tada je podignut MiG-29. Mi smo tada bili u redovnim kontaktima sa NATO-om i KFOR-om jer je Srbija htjela poslati poruku kako zajedno sa Rusijom može ponovo okupirati Kosovo. Posljednjih mjeseci dobili su oružje od Kine. Znači Srbija računa na Rusiju i Kinu, a kada oni na njih računaju onda i mi računamo na NATO, SAD i EU”, naveo je Kurti.

U razgovoru za N1 ponovio je kako smatra da Srbija “neće smjeti” napraviti ofanzivu iako to ne isključuje apsolutno jer “imaju 48 baza oko naše granice”.

“Jedan od razloga zašto Srbija kaže da neće priznati Kosovo je jer želi da ima što bolje odnose sa Rusijom i Kinom. Kada Srbija ovo govori to ne poručuje nama nego Rusiji jer želi kazati Moskvi da će nastaviti da bude njena gubernija iako prima novac EU”, zaključio je kosovski premijer, prenosi N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79