Kurti: Srbija pokušala da izazove novi rat

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Srbija pokušala da izazove novi rat, ali da u tome nije uspela, te da su Srbi, koji su se u Banjskoj sukobili sa Kosovskom policijom, iz Sjeverne Brigade i Civilne zaštite, a da je njihov predvodnik “mali Prigožin” Milan Radoičić.

On je u intervjuu Sky News kazao da je od Beograda zatražio da Radoičić bude izručen Prištini, a da od međunarodne zajednice zahtjevasigurnost za Kosovo i osudu Srbije uz sankcije.

“Uprkos tome što su doveli oko 80 teško naoružanih paramilitarnih terorista i kriminalaca koji su došli u pravoslavni manastir Banjska i koji su ubili jednog našeg policajca, htjeli su da započnu novi rat, jer su hteli da destabilizuju Kosovo”, naveo je Kurti dodajući da u tome nisu uspjeli.

Prema njegovim riječima, srpska strana će to pokušati ponovo, zbog čega bi bilo dobro da se Kosovo pripremi “za slične pokušaje u budućnosti”.

Za srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića rekao je da je “ozloglašeni autokrata”, navodeći da to dokazuje da je nemoguće izvesti napad u Banjskoj bez njegovog znanja, prenio je Kossev.

“Pripremao ga je i bio je dio onoga što nam se dogodilo, time što je doveo ljude koji sjede pored njega na važnim sastancima u Beogradu”, naglasio je Kurti.

Podsjetio je i na navode Kosovske policije da je veći dio naoružanja, koje je zaplijenjeno u Banjskoj, srpske proizvodnje.

“Naše tužilaštvo ima dokaze da su izdavali dokumenta zajedno sa ovim naoružanjem”, naveo je Kurti, dodavši da smatra da su Radoičića srpske vlasti uhapsile usled međunarodnog pritiska na Beograd.

Kurti tvrdi da se naoružana grupa Srba okupila oko manastira Banjska jer su želeli da „daju religioznu notu konfliktu“.

Na pitanje o tvrdnjama Beograda da su Srbi zastrašeni, Kurti je poručio da ih sam Beograd zastrašuje, pritiska ih i prijeti im.

“Moraju da se plaše Beograda, nikada mene. Sastajem se sa njima svakodnevno, ali nije mi lako da zaustavim Beograd da ih zlostavlja”, naglasio je Kurti i od međunarodne zajednice zatražio “sigurnost za Kosovo na granici” i sankcije za Srbiju.

“Treba nam više vojnika mirovne misije koji će patrolirati zajedno sa našom policijom u planinskim predjelima između granica Kosova i Srbije”, rekao je Kurti.

Tražio je i da se srpska vojska i žandarmerija, koji se nalaze u blizini teritorije Kosova, udalje odatle.

Kada je riječ o dijalogu, Kurti kaže da se ne možete vratiti redovnim aktivnostima, jer posle 24. septembra ništa nije isto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79