Kurti tvrdi: Ohridski sporazum je de facto priznanje Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti potvrdio je da sporazum postignut u Ohridu, između Kosova i Srbije, kao uslov sadrži i osnivanje Zajednice općina sa srpskom većinom, prenose kosovski mediji.

Kurti je u intervjuu za RTK u srijedu istakao da sporazum nije najbolji za Kosovo, ali je prilika da se krene naprijed.

On je rekao da se u članu 10. evropskog prijedloga kaže da obje strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primjeniti.

– Postoji udruživanje u sporazumu. Član 10 kaže da obje strane moraju primenjivati prethodne sporazume koji su obvezujući. Dakle, postoji 39 sporazuma koji se moraju provesti – objasnio je Kurti.

Službe, a ne strukture
Kako je rekao, ne poriče tako nešto, ali dodaje da je u članu 7, u kojem se govori o srpskoj zajednici, riječ o službama, a ne strukturama.

– Nivo samoupravljanja, bez ugrožavanja ustavnog poretka Kosova – dodao je Kurti i ukazao da je imao više prijedloga, ali da je, tvrdi, druga strana zaprijetila da će prekinuti razgovore.

Kurti je rekao i da je ponudio tri stuba za statut udruženja.

– Tražio sam tri stuba udruženja. Ako se složimo, u skladu sa Ustavom i odlukom suda, s evropskim i američkim stavom o ova tri stuba, sutra ću vam donijeti nacrt statuta. Svi su 19. marta ujutro mogli da imaju nacrt na osnovu ova tri stuba. Tu stoji samouprava srpske zajednice, a ne srpskih općina na Kosovu – podvukao je Kurti.

Prema njegovim riječima, kada se pominje samouprava srpske zajednice, to postoji u okviru zaštite nacionalnih manjina.

Nema volje za primjenom
Ponovio je da je Srbija odbila da potpiše sporazum u Ohridu, jer, kako je rekao, nema volje da ga primjeni.

Kurti je naveo da je on uvijek bio konstruktivan i da, prema njegovim riječima, u posljednjem sporazumu postoji ravnopravnost između dvije strane.

– Već smo imali indicije, pa čak i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU presudi i osudi nekonstruktivno ponašanje Srbije – rekao je Kurti.

Dodao je da uvijek traži više nego što se nudi, jer misli da Kosovu više pripada.

Kurti je rekao i da je Ohridski sporazum “de fakto priznanje Kosova od strane Srbije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79