Kurti: Vučić nije bio spreman

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je bio voljan danas da potpiše sporazum u Briselu, ali da druga strana nije bila spremna.

 

Kurti je, nakon sastanka u Briselu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz posredovanje visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Džozepa Borelja i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka kazao da je bio spreman da potpiše ponuđeni tekst te poručio da je prava šteta što do toga nije došlo večeras.

Kako je naveo, potvrda prihvatanja teksta trebalo je da se završi potpisom, ali da to Vučić nije htio, iako je usaglašeno.

Kurti je izbjegao da odgovori na pitanje da li je sporazum dogovoren bez de-jure priznanja Kosova od strane Srbije, a dao je isti odgovor kao ranije, a to je da je to de fakto priznanje.

Prema njegovim riječima, današnji sastanak je bio konstruktivan, ali nije završen konačnim dogovorom. Dodao je da će narednih dana biti još jednog sastanaka, kao i razgovora sa diplomatama EU.

Konstruktivan sastanak

– Danas smo imali pozitivan, konstruktivan sastanak u Briselu i ovaj sastanak je bio potvrda da je evropski prijedlog prihvatljiv i nepromijenljiv. Ranije sam rekao da je to dobra osnova i sada će se dalje razgovarati oko plana implementacije – kazao je premijer Kosova.

Naveo je da će uskoro građanima biti poznat sadržaj prijedloga dodajući da se kroz njega garantuje susjedstvo Kosova i Srbije.

– Plan implementacije će biti kako sporazum o evropskom prijedlogu na terenu prevesti u realnost dvije države. To je dogovor koji u potpunosti uspostavlja ravnopravnost stranaka, simetriju i dobrosusjedstvo, na demokratski način. Svi će moći da pročitaju dogovoreni tekst – rekao je Kurti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79