Kurtović poručio Novaliću: Prvo sebi smanjite enormne plaće

Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana, rekao je Kurtović

Predsjednik Sindikata odbio da se smanjenje plata državnim službenicima za 10 posto

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH izrazio je negodovanje zbog najave premijera FBiH Fadila Novalića o smanjenju plaća državnim službenicima za deset posto.

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović kaže da je u ovoj situaciji to neprimjereno.

– Rekli smo da nakon 15 dana nije primjereno pričati o smanjenju plaća te da su najbitniji životi građana – rekao je Kurtović.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Naveo je da nisu naišli na razumijevanje Novalića te da on predstavlja samo Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH, a da postoje i drugi granski sindikati.

– Svi će sigurno reagirati na odgovarajući način. Mi smo spremni solidarizirati se sa svim ljudima koji ostaju bez posla, ali mislim da nije primjereno govoriti o smanjenju plaća dok se borimo za živote radnika – rekao je Kurtović.

Predloženo je da se socijalni dijalog nastavi i da se sačeka još neko vrijeme kako bi se vidjelo na koji će se način riješiti kriza prenosi Avaz.

– Jedan državni službenik ili namještenik u FBiH ima plaću od 700 do 1.200 KM. Imamo parlamentarce koji primaju plaće veće od 3.000 KM, a na državnom nivou i do 7.000 KM. Voze se luksuznim automobilima, koriste sve benefite i odmah idu na nivo smanjenja plaća službenicima i namještenicima. Trebali su prvo sami sebi donijeti odluku na način da se svi ministri i parlamentarci, počevši od kantonalnog do državnog nivoa, solidarizuiraju s onim koji su ostali bez posla pa neka nakon toga idu ka državnim službenicima i namještenicima – kazao je Kurtović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79