Kusturica: Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja

Kontroverzni reditelj i negator genocida u Srebrenici Emir Kusturica izjavio je Srni da je Valentin Incko “klovno” i blijeda kopija generala Poćoreka koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika od prije više od 100 godina kad je bio potonji austrougarski guverner BiH.

– Kada je Andrićev institut objavio pismo 5. janura 2014. godine koje Poćorek šalje austrougarskom ministru finansija Bilinskom zaduženom za BiH, to je izazvalo burnu reakciju zapadne javnosti a taj broj Istorijskih svezaka je bio napadnut kao nacionalistički ispad na 174 linka – kaže Kusturica.

Nasilnička politika

Upitavši šta radi Incko miješajući se u pravni sistem BiH, Kustirica je rekao da on ne samo da daje impuls za rušenje BiH i negiranje zločina nad Srbima, već “klovno imitira Poćoreka koji u pomenutom pismo iz 1913. godine piše “treba iskoristiti apatiju srpskog sela, okrenuti Zagreb protiv Beograda, a hrvatsku i muslimansku inteligenciju protiv Srba”.

Prema njegovim riječima, jedino što nema Austrugarske iako se njena raspala politika provodi u BiH kao tragikomedija čitave civilizacije koja nema snage da samu sebe održi, kamoli provede do kraja svoju nasilničku politiku.

Tri genocida

– Ipak, Incko odlazi kao abortirana verzija Benjamina Kalaja i ne treba zaboraviti da korekciju pravosudnog sistema BiH i zabranu komentarisanja, te naučnog istraživanja srebreničkog zločina objavljuje na isti dan, 23. jula kada je 1914. Austrougarska uputila Ultimatum Srbiji, poslije čega je, pet dana kasnije Austrougarska objavila rat Srbiji što je bio povod za početak Prvog svjetskoga rat. Taj novi rat Inzko, najvjerovatnije, neće pokrenuti, ali je sigurno da je njegovo djelo akt koji ima još jednu funkciju – kazao je Kusturica.

On navodi da su u dvadesetom vijeku bila tri velika genocida u Evropi.

– Stradali su Јevreji, Srbi i Јeremeni. Јevreji su dokazali genocid nad njima, Јermeni takođe u najvećem dijelu svijeta, a Srbi nad kojima je izveden genocid u Јasenovcu, Gradini, Јadovnu, Starom Brodu, nismo dobili povtrdu pogroma koji je nad nama izvršen. Da li ćemo konačno krenuti u sveopštu, planiranu akciju da pred svijetom izvedemo dokaz da smo u svim ratovima u prošlom vijeku bili žrtve? Sad ili nikad – poručio je Kusturica.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79