Kvalitet zraka u većini gradova Bosne loš: Najzagađeniji Ilijaš i Živinice

Prema mjerenjima jutros u sedam sati, kvalitet zraka je loš u većini gradova centralne i sjeveroistočne Bosne, a najzagađeniji su Ilijaš i Živinice, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 185 i 181 i nezdrav je za stanovništvo.

Slična je situacija i u Tuzli, Visokom, kao i u Zenici, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 169, 158 i 157. Zrak je, također, nezdrav na području Jajca i Lukavca, gdje su izmjereni indeksi kvaliteta zraka iznosili 154 i 153. U takvoj situaciji s kvalitetom zraka, iz “Eko-akcije” upozoravaju da je na području tih gradova moguća pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme.

Svi bi ostali mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali. Na području glavnog grada BiH indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 109 i nezdrav je za osjetljive grupe stanovništva.

Stoga se upozorava da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca na području Sarajeva trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. I svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica (PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljenmonoksida (CO).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79