Laboratorijski tehničar napadnut u Domu zdravlja u Hadžićima. Oglasio se i Forto

Sindikat zdravstva Kantona Sarajevo oglasio se povodom incidenta koji se dogodio 19. augusta u Domu zdravlja Hadžići gdje je osoba u pratnji pacijenta napala laboratorijskog tehničara.

Prema navodima Sindikata zdravstva, osoba F. B. koja je bila u pratnji pacijentice koja pripada Domu zdravlja Ilidža brutalno je fizički i vulgarno uz prijetnje smrću napala laboratorijskog tehničara u Hadžićima.

– Napadu je prethodila činjenica da pacijentica u čijoj pratnji je bila osoba F.B., a koja pripada OJ Ilidža, nije posjedovala uputnicu za laboratorijsku pretragu radi koje je umjesto u OJ Ilidža, došla sa pratnjom u OJ Hadžići. Naš laboratorijski tehničar je predložio pacijentici da, ili zamoli nekog od ljekara na porodičnoj službi OJ Hadžići da po uvidu u elektronski karton kreira potrebnu uputnicu ili da kontaktiraju OJ Ilidža kako bi se ista kreirala i ‘pustila’ u sistem – naveli su iz Sindikata.

Ističu kako u oba slučaja pacijentici usluga nije uskraćena niti je vraćena bez usluge, već je objašnjeno da tehničar bez uputnice ne može znati koje se pretrage traže.

– Osoba koja je bila u pratnji je prvo verbalno i vulgarno remetila red i rad cijele službe, prijeteći smrću prisutnima, naglasavajući kako će od njih napraviti primjer svim zdravstvenim radnicima, ujedno ponovno napominjući da ukoliko pozovu policiju, da će onaj ko to uradi biti ubijen. Jedan od laboratorijskih tehničara je ipak bio primoran da pozove policiju jer je situacija koju je kršeći mnoge druge zakone i odredbe Zakona o pravima i obavezama pacijenata, osoba iz pratnje pacijentice kreirala, uznemirila i preplašila desetine ostalih pacijenata koji su se nalazili u tom prostoru i naravno uposlenike ove službe – navode.

– Osoba iz pratnje je prvo udarcem nogom u predjelu ruke, oborila kolegu pri čemu je i mobitel kojim je pokušao da pozove policiju izbačen iz njegove šake, a odmah nakon toga je ‘skočila’, na kolegu i uhvatila ga u klinč koji je trajao skoro minutu i pri čemu je kolegi onemogućeno disanje sa jasnim i svjesnim pokušajem što bržeg prekida životnih funkcija-ubistvom. Kolega je uspio da se otme iz pokušaja ‘davljenja’, međutim osobu iz pratnje to nije spriječilo da nastavi sa nanošenjem povreda ovom kolegi u smislu neprekidnog udaranja pesnicama u predjelu glave i nogama po cijelom tijelu – opisali su incident iz Sindikata zdravstva KS.

Navode da iako se Policijska uprava Hadžići nalazila blizu Doma zdravlja, policajci i pored brojnih poziva nisu stigli na lice mjesta.

– Kolega laboratorijski tehničar je pješke napuštajući OJ Hadzići, prešao tih tridesetak metara između zgrade OJ Hadžići i zgrade policijske uprave Hadžići, a osoba iz pratnje pacijentice je nastavila sa nanošenjem povreda sve dok kolega nije doslovno došao pred samu zgradu policijske uprave Hadžići. Fizički nasrtaji na kolegu i nanošenje povreda od strane osoba iz pratnje pacijentice su prestali tek kada su se oboje našli na samim vratima policijske uprave Hadžići. Napominjemo da je kolega laboratorijski tehničar koji je pretrpio ovaj brutalni fizički napad, osoba sa preko 16 godina staža u našoj ustanovi, nikada se protiv njega niti usmeno niti pismeno nije podnijela bilo kakva žalba ili primjedba od strane pacijenata i kolega, radio je u nekoliko naših OJ i na raznim drugim poslovima gdje je prepoznat kao iznimno požrtvovan i savjestan, odgovoran, educiran iznad kompentencija za koje je odgovoran – objašnjavaju.

Navode kako je njegova požrtvovanost i etika rezultirala i time da bude izabrani potpredsjednik jedne od komora iz oblasti zdravstva na nivou FBiH.

– Važno za napomenuti je da ovom brutalnom napadu nije prethodila činjenica da je zdravstvo KS trenutno u generalnom štrajku ili da je radi manjka kadra pacijentica bila uskraćena za traženu uslugu za koju nije posjedovala niti elektronsku niti pisanu uputnicu unutar ili van OJ koja je za pacijenticu nadležna. Iznenađujuće, policijska uprava Hadžići je u skladu sa saznanjima sa kojima raspolažemo, pustila na slobodu osobu koja je izvršila ovaj fizički i verbalni napad praćen ponovljenim prijetnjama ubistvom na kolegu, prije nego je kolega dostavio zvanične nalaze sa KCUS slušbi koje su izvršile potrebnu obradu uzrokovanu ovim napadom – pojašnjavaju iz sindikata.

– Ovakvi i ničim izazvani napadi na osoblje u zdravstvu su sve češći i brutalniji jer reakcija nadležnih na iste skoro uvijek izostane. Posljednji primjer ovakvog napada na osoblje u OJ Novi Grad (ambulanta Buća Potok) je od tuzilaštva zvanično okarakterisana kao beznačajan, a pacijent je tada cijeli portal od fiberglasa polomio udarajući medicinsku sestru. Nije bilo nikakve sankcije pa i on i svi njemu slični mogu nastaviti da se jos češće i sa manje straha od posljedica nastave tako ponašati prema nama svima. Istovremeno, ukoliko na radnom mjestu unutar radnog vremena budete žrtva ovakvog napada, cak ni bolovanje koje se nekada posljedično mora otvoriti nije prepoznato kao povreda na radu i nemoguće je da ostvarite pravo na 100% priznato bolovanje iako pravo na povredu na radu i 100% bolovanje imate ukoliko se na radnom mjestu okliznete – navode iz ove institucije.

Na kraju, uputili su zahtjeve svim nadležnim da se napadi na zdravstvene radnike zakonski okarakteriziraju kao napadi na službene osobe.

– Mi ipak svoju uslugu u smislu javnog zdravstvenog servisa pružamo svima, kao i da se definišu međusobna prava i obaveze između poslodavca i njegove obaveze da obezbijedi zaštitarsku ili drugu vrstu kontinuirane fizičke zaštite radnika u zdravstvu. Cijeneći navedeno, očekujemo od svih legalno registrovanih sindikata koji okupljaju radnike u zdravstvu i zdravstvene radnike, komora iz oblasti zdravstva, strukovnih udruženja iz zdravstvene djelatnosti na svim nivoima primarno ali i NVO sektora za zaštitu ljudskih prava da bezrezervno i nedvosmisleno stavljajući na stranu moguća neslaganja po drugim pitanjima, zajedno s nama pokrenu jasnu i što agresivniju kampanju kako bi se ova dva pitanja napokon riješila u korist zaštite naših ljudskih i radnih prava, ali i naših života koji su ugroženi kao nikada od kada je prestala agresija na BiH – zaključili su iz Sindikata zdravstva KS.

Povodom ovog slučaja oglasio se i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je kazao da je napadač od ranije poznat policiji, ali i da će pozvati rukovodstvo doma zdravlja i predstavnike policije da utvrde moguća unaprijeđenja zaštite zdravstvenih radnika na radnom mjestu.

– U četvrtak se opet dogodio fizički nasrtaj na zdravstvenog radnika u domu zdravlja. Napadač odranije poznat policiji. Pozvati ću rukovodstvo doma zdravlja i predstavnike policije da utvrdimo moguća unaprijeđenja zaštite dravstvenih radnika na radnom mjestu – poručio je Forto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79