Lagumdžija objavio: Ovo je konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija objavio: Ovo je konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici


Predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u, Zlatko Lagumdžija, objavio je da je danas usaglašen konačni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici, uključujući prvi amandman Crne Gore i još jedan dodatak, koji su sada sastavni dio rezolucije.

“Ovim putem i časne ljude, kao i dušmane, obavještavam: Danas je usaglašen konačni tekst rezolucije o kojem će se Generalna skupština UN-a izjasniti 23.5.2024. Do tada ćemo biti najbolja verzija nas samih. Učinit ćemo sve što možemo – kao i prethodnu godinu,” kazao je Lagumdžija.

Na platformi X, Lagumdžija je objavio tekst rezolucije i objasnio definisane crnogorske amandmane, rekavši da su postigli još kvalitetniji, “upeglani” tekst rezolucije.

“Prvi amandman izbija argumente lažnim patriotima, koji promoviraju nepostojeću krivicu ‘genocidnih naroda’. Tekst glasi: Ponavljamo da se krivična odgovornost po međunarodnom pravu za zločin genocida ne može odnositi na bilo koju etničku, vjersku ili neku drugu zajednicu u cjelini,” rekao je Lagumdžija.

“Drugi amandman ukazuje na jačanje jedinstva u različitostima, što nije samo moto EU nego i priroda naše zemlje kao evropske države zasnovane na ovakvim tradicijama. Tekst drugog amandmana glasi: Ponavljamo čvrstu posvećenost da održavamo i jačamo jedinstvo u različitostima u Bosni i Hercegovini,” dodao je.

Foto: X

Lagumdžija je prokomentarisao i navode o tome da se sjednica uporno odgađa zbog nemogućnosti usvajanja rezolucije.

“Šutili smo negatorima genocida dok su slavili i ‘zakazivali’ pa ‘otkazivali’ nepostojeća zasjedanja Generalne Skupštine UN-a, kao i dok su se ‘obračunavali’ s rezolucijom o genocidu u Srebrenici 1995. prije nego su je pročitali i dok tekst nije bio ni završen,” kazao je.

Usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a očekuje se 23. maja, a sudeći prema izjavama različitih političara, očekuje se da bude usvojena.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija