Lagumdžija pisao ambasadorima UN-a: Odgovor na stav Srbije

Ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, Zlatko Lagumdžija, poslao je pismo ambasadorima zemalja članica UN-a kao odgovor na ranije pismo koje je Generalnoj skupštini UN-a uputio otpravnik poslova Srbije, Saša Mart.

U svom pismu, Lagumdžija naglašava važnost priznanja i komemoracije genocida u Srebrenici.

“Genocid se dogodio, a to su potvrdili Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Oko ove sudski utvrđene činjenice nema sumnje,” izjavio je. Ukazao je da se, osim Srbije, niko drugi ne protivi priznavanju i osudi ovog zločina, a Srebrenica je već dobila podršku svih susjednih zemalja, osim Srbije.

Lagumdžija naglašava da proglašenje 11. jula kao “Međunarodnog dana razmišljanja i obilježavanja genocida u Srebrenici” predstavlja mali znak priznanja preživjelim žrtvama i njihovim porodicama.

Istakao je kako će ovo pokazati posvećenost pravdi, istini i priznavanju ljudskog dostojanstva žrtava i preživjelih.

U pismu, on se osvrnuo i na odgovornost država prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, koji obavezuje sve strane na saradnju u procesuiranju ratnih zločinaca. Predsjedništvo BiH, ambasadori i drugi državni organi ne mogu raspravljati o genocidu u Srebrenici niti dovoditi u pitanje pravosnažne presude međunarodnih sudova.

Lagumdžija je pozvao na odbacivanje “lažnih argumenata” Srbije koji tvrde da priznanje genocida može dovesti do nestabilnosti. “Tvrditi suprotno znači jednostavno skrenuti sa činjenica. Poricanje je štetno za mir, pomirenje i pravdu,” zaključio je.

Kultura sjećanja na genocid u Srebrenici, kako on naglašava, mora biti temelj za pomirenje koje promoviše mir, pravdu i saosjećanje prema žrtvama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79