Lajčak o situaciji na Kosovu: Prijedlog EU govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji

 

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji mora biti formira i da bez toga nema dogovora.

Lajčak je za RTS rekao da ako se pogleda prijedlog EU, on govori o normalizaciji, a ne o nekoj kapitulaciji.

Specijalni izaslanik je naveo da je u došao u Beograd, a ranije u Prištinu kako bi čuo mišljenje obje strane kako bi se pronašao model za sprovođenje sporazuma oko čijeg teksta su, kako je rekao, obje strane u Briselu rekle da nema potrebe dalje razgovarati.

Istakao je da sve što je ranije potpisano mora biti i formirano, i da ZSO mora biti izgrađena po modelu koji je dogovoren 2013. i 2015. godine.

Naglasio je da u Evropi postoje modeli samouprave manjinskih naroda, i kako je rekao, toga niko ne bi trebalo da se plaši.

Lajčak je naglasio da je EU predložila 15 modela ‘kao inspiraciju’ za formiranje ZSO, a ne kao alternativu.

On naveo da nije cilj da neko pobijedi ili izgubi, već da se nađe “vin-vin situacija” i da se otvore evropska vrata.

Lajčak napominje da sastanak u Ohridu, na kome je planirano da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, ima za cilj postizanje dogovora oko ispunjavanja sporazuma na osnovu evropskog prijedloga koji ima podršku svih članica EU kakve se, kako je naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79