Lajkom se ne može do kuhinje, laptopa ili mobilnog telefona: Lažne nagradne igre na Facebooku

Facebook stranica “Dnevna Doza Pozitive” samo je jedna od mnogih koje pokušavaju ostvariti neku vrstu koristi putem lažnih nagradnih igara. U ovoj analizi još jednom donosimo upute kako se oduprijeti “naletu” lažnih nagradnih igara na Facebook-u.

Lažne nagradne igre na društvenim mrežama nisu ni rijetke ni nove. Raskrinkavanje je više puta pisalo o brojnim primjerima lažnih igara, koje se kod nas primarno pojavljuju na Facebooku.

Popularnost lažnih nagradnih igara, ipak, ne jenjava, te smo novi takav slučaj našli na Facebook stranici Dnevna Doza Pozitive, na kojoj je danas (17. 6. 2020.) objavljena navodna “nagradna igra” u kojoj se obećava dijeljenje čak 447 kuhinja.

Facebook stranica Dnevna Doza Pozitive je kreirana 28. 5. 2020. godine, i uređuje je osoba koja je nastanjena u Bosni i Hercegovini. Do objave ove analize, stranica je imala ukupno sedam objava, od kojih su četiri “nagrade igre”. Tako su se na ovoj stranici 12. 6. 2020. “dijelili” i laptopi:

– Pošto smo dokazali da ne lažemo i poslali smo sve telefone i ostale nagrade dobitnicima, sponzor je odlučio da napravimo još jednu nagradnu igru. 😀

Poklanjamo 20 laptopova za 20 srećnih dobitnika..

Sve što treba da učestvujete jeste:
– Lajkujete sliku.
– U komentar upišete boju laptopa koju želite (crna, bela, zlatna)
– Lajkovati stranicu nasu stranicu ako već niste (OBAVEZNO
– Podelite sliku ( JAVNO )

Proglašenje pobednika će biti 20.6.2020 godine u komentarima ove slike.

Molimo Vas da na dan proglašenja pobednika budete strpljivi, s obzirom da trebamo proveriti da li su svi učesnici napravili sve potrebne korake.
Puno sreće svima!

U objavi je navedeno da su admini stranice “dokazali da ne lažu” te da su “poslali sve telefone i ostale nagrade dobitnicima”, međutim dokaz za takvu tvrdnju nije priložen, niti se može naći na samoj stranici.

Do objave ove analize, dvije navedene “nagradne igre” na stranici Dnevna Doza Pozitive su zabilježile više od 14.200 interakcija.

Slike objavljene kao “ilustracija” navodnih nagrada su preuzete s interneta. Fotografija kuhinje iz najrecentnije objave ove stranice, prema podacima servisa TinEye, internetom se dijeli od 2015. godine.

Priložena fotografija laptopa ne samo da je na internetu dostupna od 2010. godine, nego je 6. 5. 2019. godine također bila iskorištena za lažnu nagradnu igru druge Facebook stranice, Ideje za Dvorište:

U lažnim nagradnim igrama sa Facebook stranice Dnevna Doza Pozitive, kao uslov za učešće se tražilo da navedena stranica “lajka”, te slika iz objave podijeli. U nagradnoj igri za laptop se, dodatno, nalazi i “uslov” u vidu ”tagovanja” 2 prijatelja, što predstavlja klasičnu manipulativnu taktiku za prikupljanje pratitelja. Stoga, može se zaključiti da je cilj lažnih igara ove stranice prikupljanje velikog broja lajkova i pratitelja, što bi povećalo “cijenu” iste u dogledno vrijeme, kada bi ona bila spremna za prodaju.

Interesantan podatak je i to da je uz samo sedam objava, ova stranica za period postojanja od nepunih mjesec dana uspjela “skupiti” više od 6.400 pratitelja. Od momenta kada smo uočili navedenu stranicu, pa do objave ove analize, dakle u jednom danu, broj pratilaca porastao je za skoro 600.

Na istoj Facebook stranci su lažne nagradne igre bile objavljene 13. i 14. juna, kada su učesnicima “dijeljeni” mobilni telefoni

Zanimljivost je to što još jedna Facebook stranica nosi isti naziv, ima potpuno istu profilnu i naslovnu fotografiju, a intenzivno je dijelila sadržaje 2016. godine. Stranica se prvobitno zvala Serbian games bl 2, ali je 25. 3. 2016. godine promijenila naziv u Dnevna doza pozitive. Pored dijeljenja sadržaja sa portala, ona ovoj stranici također postoje objave (30. 6. 2016.) jedne navodne “nagradne igre”:

S obzirom da se i u ovom slučaju radi o očito lažnim nagradnim igrama, sa fotografijama preuzetih sa interneta, objave stranice Dnevna Doza Pozitive ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79