Lakše do posla u Njemačkoj: Evo šta donosi novi zakon o useljavanju stručne radne snage

Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će se primjenjivati od 1. marta 2020. godine, olakšaće građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji. To znači da će moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

Ukida se ispit prednosti

Kako navode, jedna od novina koju donosi novi Zakon jeste ukidanje ispita prednosti, što podrazumjeva da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. Time će već za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj.

S obzirom na nisku stopu nezaposlenosti, rezidencijalni test rada više neće biti potreban za kvalifikovana zanimanja, ali će se i dalje primjenjivati za pristup profesionalnoj obuci.

Useljavanje kvalifikovane stručne radne snage

Između ostalog, ovim Zakonom bit će omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Šta to znači – kvalifikovani profesionalci obuhvataće univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom.

Kao kvalifikovan stručnjak, moći ćete zapravo da obavljate zanimanje za koje ste kvalifikovani.

Prvi korak

Bez obzira da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj.

Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine.

Da bi se olakšala procedura, najavljuju osnivanje centralnog servisnog centra za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savjetovati i pomagati podnosioce zahtjeva u postupku priznavanja.

Ono što je neophodno jeste certifikat o znanju njemačkog jezika najmanje na nivou A2, za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od planiranog zaposlenja. Znanje njemačkog jezika na nivou A2 podrazumjeva svakodnevnu konverzaciju, dok B2 omogućava da se osoba jasno i smisleno izrazi, kao i da razume glavne sadržaje u vezi sa poslom.

Novi zakon ne nudi nikakve nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima da dobiju pristup tržištu rada u Njemačkoj. Međutim, pod određenim uslovima, IT stručnjaci mogu dobiti pristup tržištu rada bez formalne kvalifikacije, ukoliko recimo imaju pet godina radnog iskustva, kao i kandidati koji su regrutovani uz pomoć Savezne agencije za zapošljavanje.

Međutim, samo priznavanje vaših profesionalnih kvalifikacija nije dovoljno ako želite da radite u Njemačkoj. Da biste dobili dozvolu boravka sa dozvolom za rad, moraćete da ispunite niz dodatnih kriterijuma. Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova SR Njemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji.

Takođe, svi stranci koji podnesu zahtjev za vizu da bi tražili ili se uključili u posao ili obuku u Njemačkoj, moraće da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice, ako je primjenljivo, bez pristupa javnim sredstvima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79