Lani “oprano” 60 miliona maraka

 – Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH utvrdila je da je lani u BiH „oprano“ 59,4 miliona KM nelegalno stečenog novca, što je šest puta više nego 2017. godine.

U prijedlogu Izvještaja o radu SIPA-e za 2018. godinu, koji je u posjedu portala CAPITAL, navedeno je da je istragama krivičnih djela pranja novca utvrđeno da je kroz finansijski sistem BiH u legalne novčane tokove ubačeno 59.419.391 KM nelegalno stečenog novca.

„Pričinjena materijalna šteta od prijavljenih krivičnih djela iznosi 56.791.027 KM, a stečena imovinska korist je 58.819.709 KM“, navedeno je u Izvještaju.

Količina „opranog“ novca šest puta je veća nego u 2017. godini kada je istragama utvrđeno je da je kroz finansijski sistem BiH oprano 10.275.546 KM, da je pričinjena materijalna šteta od 2.000.000 KM, a stečena imovinska korist od 8.935.546 KM.

U SIPA-i navode da imaju specifičan vid saradnje Finansijsko – obavještajnog odjela, a koja se odvija u oblasti sprečavanja i istraživanja krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

„Saradnja se odvija preko Egmont grupe i u 2018. godini Finansijsko – obavještajni odjel ostvario je saradnju sa 43 države“, istakli su u SIPA-i.

U okviru finansijskog kriminala i korupcije, SIPA je tokom 2018. godine radila na 168 predmeta od kojih je 88 okončano.

„Nadležnim tužilaštvima podneseno je 19 izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv ukupno 115 osoba. Podneseno je i sedam dopuna izvještaja protiv 33 osobe. Prijavljeno je 59 krivičnih djela finansijskog kriminala i korupcije“, naveli su u SIPA-i.

Što se tiče pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, SIPA je radila na 41 predmetu od kojih je samo jedan okončan, a tužilaštvima je podneseno osam izvještaja protiv 27 osoba i dvije dopune izvještaja protiv 32 osobe. Ukupno je prijavljeno 21 krivično djelo koje je u vezi sa pranjem novca.

SIPA je lani radila i na predmetima koji se tiču terorizma, neovlaštenog prometa opojnim drogama, trgovine ljudima i krijumčarenjem ljudi, krivotvorenja isprava, povrede autorskih prava, ratnih zločina, nedozvoljenog prometa oružjem i vojnom opremom, krivotvorenjem novca…

Od svih podnesenih izvještaja tužilaštvima o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu, 12 izvještaja kojima je prijavljeno 108 osoba i šest dopuna izvještaja kojima je prijavljeno 40 osoba, odnosi na krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima finansijskog kriminala i korupcije, trgovinom ljudima, neovlaštenim prometom opojnim drogama i pranjem novca.

„Materijalna šteta po budžete u BiH identifikovana podnesenim izvještajima o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima iz oblasti finansijskog kriminala iznosi 3.580.167 KM, a nezakonito stečena imovinska korist 1.347.535 KM“, naveli su u SIPA-i.

U sklopu istraga vođene su i tri finansijske istrage, a u SIPA-i ističu da su prepoznali važnost vođenja ove vrste istraga radi utvrđivanja nezakonito stečene imovine vršenjem krivičnog djela i stvaranja pretpostavki za njeno oduzimanje u sudskom procesu.

„Ovoj vrsti istraga posvećena je naročita pažnja, te, iako nije formirana posebna unutrašnja organizaciona jedinica koja bi se bavila ovim istragama, izvršena je preraspodjela postojećeg kadra“, naglasili su u SIPA-i.

Agencija je u 2018. godine imala ukupno 727 zaposlenih, od čega 517 policijskih službenika, 74 državna službenika i 136 zaposlenika.

Budžet SIPA-e za 2018. godinu iznosio je 31,5 miliona KM, od čega su potrošili 28,9 miliona KM, objavio je Capital.

(BN TV)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments