Latifović: Respiratori su upotrebljivi, tražimo da nam ih daju, ali je nekome izgleda u interesu da oni ostanu u kutiji

Oko 30 tona medicinske opreme koju su Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) donirali Bosni i Hercegovini skuplja prašinu u skladištima, čekajući postizanje političkog dogovora o njenoj raspodjeli.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu u Federaciji BiH je, s tim u vezi, 15. juna uputio zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji za raspodjelu i hitno dostavljanje donirane medicinske opreme zdravstvenim ustanovama.

– S obzirom na to da se pandemija izazvana SARS CoV-2 virusom ne smanjuje, već, naprotiv, dolazi do njenog razbuktavanja, neozbiljno je da donirana medicinska pomoć stoji u magacinima, a zdravstveni radnici crpe zadnje rezerve zaštitne opreme kako bi zaštitili i zdravstveni sistem i pomogli građanima u ovim teškim trenucima – navodi se u zahtjevu.

Predsjednik Sindikata Zijad Latifović kazao je u razgovoru za Faktor da se medicinska oprema koju zdravstveni radnici zanavljaju i kupuju već gotovo potrošena.

– Sada je došlo do eskalacije u Kantonu Sarajevo, pogotovo u Tuzlanskom kantonu, a kada imate zaražene osobe na tretmanu u bolnici, vi na nju dnevno potrošite od deset do 12 odijela koja se ne mogu dezinficirati, očistiti. Ona se moraju baciti ili spaliti. Isti je slučaj sa svom ostalom opremom – izjavio je Latifović.

Eskalacijom pandemije je, pojašnjava, povećana i potreba za zaštitnom i ostalom medicinskom opremom.

– Očito je da se pojavljuje neki problem. Razgovarali smo sa kolegama iz sindikata u RS-u i oni imaju isti problem jer, ako nam dalje bude eskaliralo stanje i ako budemo imali još više zaraženih, imat ćemo jako puno problema sa tom opremom – upozorava Latifović.

Među doniranom opremom je i 40 respiratora, za koje su mediji i pojedini zvaničnici tvrdili da su identični onima koje je uvezla firma Srebrena malina, te da su “neupotrebljivi”. To mišljenje ne dijele u Sindikatu radnika zaposlenih u zdravstvu u FBiH.

– U nijednom izvještaju niko nije rekao da su ti respiratori neupotrebljivi. Rečeno je samo da to nisu invazivni respiratori. Kolega koji je bio sa mnom prošle sedmice kod ministra zdravstva FBiH je tražio da nam daju te respiratore, da mi probamo i vidimo o čemu se radi. Ti respiratori, koliko mi znamo, imaju certifikat Evropske unije. Niko u Evropskoj uniji nije glup. Za nešto se mogu koristiti – kazao nam je Latifović.

stiče da je pri konaktima sa pojedinim predstavnicima institucija vlasti dobio informaciju da postoji dio političkih struktura koje žele vratiti tu donaciju.

– Meni je to nejasno. Ja ne mogu to da shvatim. Donaciju da vrate. Diplomatski skandal da naprave. Nek oni daju nama, pa ćemo mi da vidimo jesu li oni dobri ili nisu dobri, te za šta se mogu koristiti – dodaje Latifović.

Na upit ko je procijenio da su ti respiratori “neupotrebljivi”, iz Sindikata tvrde da ne znaju odgovor, te insistiraju da stručnjaci u zdravstvenim ustanovama ocijene da li se i na koji način ti respiratori mogu koristiti.

– Nekome je izgleda u interesu da oni ostanu u kutiji. To je, izgleda, nečiji interes. Ja to ne razumijem. Ako nešto već ima EU certifikat, to se za nešto može koristiti. Nek nama daju, pa ćemo mi vidjeti. Imamo mi dovoljno stručnih ljudi koji znaju odrediti da li se mogu koristiti i za šta se mogu koristiti. Možda to nije Draegerov respirator, ali se možda može koristiti kada prebacujemo pacijenta, pošto su nam uvijek ti izolatoriji izdvojeni – pojašnjava Latifović.

Moguće postojanje “interesa da respiratori ostanu u kutiji” se možda može povezati sa aferom “Respiratori”, s obzirom na to da bi eventualna ocjena zdravstvenih radnika kako se radi o upotrebljivim uređajima mogla negativno utjecati na kreiranu percepciju javnosti o predmetu koji je u jednom trenutku rezultirao hapšenjem federalnog premijera Fadila Novalića.

Pored respiratora, među doniranom opremom su testovi na COVID-19, zaštitna odijela, rukavice, maske N95, hirurške maske, viziri i zaštitne naočale, odnosno oko 30 tona opreme koja je neophodna zdravstvenom sistemu u cijeloj BiH.

– U donaciji iz Katara ima opreme koja se koristi u najsavremenijim salama. Je li vama logično da uzimamo pare građana koje oni uplaćuju za zdravstvene doprinose i njima kupujemo tu opremu, a ta zaštitna oprema stoji u aerodromskim magacinima? Čini mi se da su 15. i 27. prošlog mjeseca došli avioni sa opremom. Ako je ona tu, zašto ona ne bi bila podijeljena – govoriLatifović za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79