Lavina svjedočanstava o seksualnim zlostavljanjima na fakultetima u BiH

“Nemamo se mi šta stidjeti. Neka se stide oni koji se tako ponašaju, a autoritetima ih zovemo”, kaže Alexandra Domuz Žerić, koja je prije 13 godina prijavila jedini za javnost, do sada, poznati slučaj seksualnog uznemiravanja na fakultetima u Bosni i Hercegovini.

Ona je, kao studentica treće godine Pravnog fakulteta Sarajevo – na dislociranom odjeljenju u Zenici, udaljenoj oko 70 kilometara od glavnog grada BiH, 2008. godine prijavila profesora tog fakulteta Bajru Golića.

Nakon što nije položila ispit, profesor joj je na papiriću napisao: “Javite se, dođite u Sarajevo”. Mislila je da će dobiti još jednu šansu, jer je znala dva od tri pitanja. Kada je profesora pitala kada da dođe na ponovljeni ispit u Sarajevo, uslijedio je šok.

„On je rekao: ‘Nisam ja mislio na to, ja sam mislio – Vi ste mladi, zgodni, lijepi, ja se volim družiti s mladim, lijepim djevojkama, da spojimo ugodno s korisnim'“, priča za Radio Slobodna Evropa (RSE) Alexandra.

Profesoru je nakon što se pribrala, nagovijestila šta može da se dogodi.

„Rekla sam mu: ‘Profesore, ispit, možda, jeste težak, polagaću ga deset godina, ali na pošten način’ i izašla iz tog kabineta, uzrujana“, prisjeća se ona događaja od prije 13 godina, koji oživljava stotine svjedočanstava djevojaka na društvenim mrežama o seksualnom zlostavljanju na bosanskohercegovačkim fakultetima.

Alexsandra je sve ispričala mami. Obratile su se Centru za pomoć ženama, pa dekanu, koji nije odgovarao. Onda se pojavio poziv Helsinškog komiteta BiH studentima da prijave bilo kakav slučaj uznemiravanja na fakultetima i Alexandra se javila. Imala je sačuvan papir na kojem je bio profesorov poziv da dođe u Sarajevo.

Pritiskom Helsinškog komiteta, fakultet je oformio komisiju, koja je profesoru izrekla pismenu javnu opomenu.

“Bila je moja riječ protiv njegove, ali su, ipak, ustanovili da je neprimjereno pisati studenticama poruke i brojeve telefona”, kaže Alexandra.

Nakon njenog svjedočenja, javile su se i studentice sarajevskog Pravnog fakulteta odjela u Tuzli sa prijavama protiv istog profesora za seksualno uznemiravanje.

Tvrdile su da su od njega i još dva profesora ispitna pitanja “kupovali” po cijeni od 1.000 do 2.000 konvertibilnih maraka (oko 500 i 1.000 eura), a studentice su, kako su navele, pružale seksualne usluge.

Profesori su, najprije, suspendovani, a onda opet vraćeni na fakultet i ta afera nikada nije dobila sudski epilog. Dva profesora su, u međuvremenu, preminula

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79