Lavrov: Protiv smo prijetnji, ucjena i pritiska na druge suverene države

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov ovih dana boravi u glavnom gradu Indije u čast izložbe o Lavu Tolstoju i Mahatmi Gandiju.

“Rusija i Indija dosljedno odbacuju neokolonijalne prakse kao što su jednostrane sankcije, prijetnje i ucjene prema suverenim državama”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći na otvaranju izložbe u Nju Delhiju, gdje se održava sastanak ministara vanjskih poslova Grupe 20 (G-20), Lavrov je rekao da Rusiju i Indiju ujedinjuje spremnost da prijeđu na “pravedniji i demokratski, policentrični svjetski poredak.”

“Moskva i Nju Delhi dosljedni su protivnici neokolonijalnih praksi kao što su nelegitimne jednostrane sankcije, prijetnje, ucjene i druge vrste pritiska na suverene države”, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je održao i bilateralni sastanak s indijskim kolegom Subrahmaniamom Jaishankarom, izrazivši zadovoljstvo što upravo Indija predsjedava grupom G-20.

Nakon sastanka, Jaishankar je na Twitteru napisao da su dva ministra imala “široku diskusiju” na marginama ministarskog sastanka G-20, prenosi “Yeni Safak”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79