Lazić smatra: Amor Mašović najveći krivac zbog zastoja u traženju nestalih Srba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da je član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović najveći krivac zbog zastoja u traženju nestalih Srba.

Lazić je rekao da Republička organizacija još nije dobila odgovor od Tužilaštva BiH u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnijela protiv organa u Institutu za nestala lica BiH jer Mašović ne želi da se penzioniše iako za to ispunjava sve zakonske uslove.

Nakon redovne sjednice Predsjedništva Republičke organizacije u Banjaluci, Lazić je u izjavi novinarima podsjetio da je Mašović ranije rekao da “više ne traži srpske žrtve, već da traži žrtve”.

‘’Neprihvatljivo je da Amor Mašović traži žrtve gdje nema imena i prezimena samo kada su u pitanju srpske žrtve’’, istakao je Lazić.

Lazić je naveo da je na sjednici bilo riječi o rješavanju trenutne problematike u Republičkoj organizaciji, izvještaju o nestalim licima u Srpskoj, o zapošljavanju djece poginulih boraca, te stambenom zbrinjavanju porodica poginulih i nestalih.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac rekao je novinarima da je proces traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH u potpunom zastoju, te da odgovornost za to snose Institut za nestala lica i Tužilaštvo BiH.

‘’Premalo se radi na traženju žrtava srpske nacionalnosti u BiH, zbog čega ćemo podnijeti krivične prijave protiv odgovornih lica u ovom procesu, prije svega protiv najodgovornijih ljudi na čelu Tužilaštva BiH’’,istakao je Grabovac.

On je podsjetio da je Tužlaštvo BiH prije 20 godina dobilo ekspertizu o stradanju srpskog naroda u Posavini, Mrkonjić Gradu i drugim područjima.

‘’Postavlja se pitanje zašto Tužilaštvo BiH ne pokreće pitanje odgovornosti za počinjene ratne zločine nad Srbima od 1992. do 1994. Godine’’, istakao je Grabovac.

On je rekao da Republika Srpska i dalje potražuje više od 1.600 nestalih boraca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice još nalazi više od 600 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79