Lažirani putni nalozi za prevoz bolesnika

Tužilaštvo USK izdalo je naredbu o provođenju istrage zbog sumnje u malverzacije i zloupotrebu u zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona i trenutno na ovom slučaju rade policijski istražioci.

Kako saznajemo, predmet ove istrage su putni nalozi za prevoz bolesnika u zdravstvene ustanove van granica Unsko-sanskog kantona, a sumnja se kako je Zavod za zdravstveno osiguranje USK samo u prvih šest mjeseci ove godine na ovaj način oštećen za iznos veći od 600.000 maraka, pišu Nezavisne.

Direktor pomenute ustanove Elvedin Sedić zatražio je prije dva mjeseca da se provede vanredna inspekcijska kontrola svih domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu, zbog sumnji u zloupotrebe.

“Na temelju provedene kontrole, a uvidom u putne naloge vozača koji su obavljali prevoz pacijenata, utvrđeno je da su kontrolisani subjekti fakturisali znatno više od stvarno pređenih kilometara, te na taj način neosnovano uvećavali fakture i tako oštetili Zavod”, istakao je Sedić.

Rezultati istrage su pokazali kako su najviše sredstava na ovaj način sebi priskrbili domovi zdravlja u Bihaću i Cazinu.

Jedan od evidentiranih načina na koji su nezakonito poslovali je taj da su domovi zdravlja jednim vozilom prevozili nekoliko pacijenata, a potom su Zavodu zdravstvenog osiguranja USK fakturisali pojedinačne fakture za svakog pacijenta, te time višestruko uvećavali troškove.

“Od svih zdravstvenih ustanova, gdje smo zabilježili nepravilnosti, tražićemo povrat novca. Razmotrićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo to postigli”, kazao je Sedić.

On je dodao kako je pod lupom inspekcijske kontrole i proces izdavanja lijekova s esencijalne liste jer se sumnja kako je na taj način Zavodu pričinjena materijalna šteta od oko milion maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments