Lažirao dozvole za izgradnju MHE Bjelava i Mala Bjelava

Policija je podnijela izvještaj protiv Fočaka Predraga Pavlovića, direktora “Srbinjeputeva”, koji ga tereti da je lažnom ispravom izdejstvovao rješenje za geološke radove neophodne za izgradnju mini-hidroelektrana. Nezvanično, saznajemo da se radi o mini-hidroelektranama Bjelava i Mala Bjelava, te da je oštećeno i Šumsko gazdinstvo Maglić.

Uz navođenje njegovih inicijala, iz MUP-a Srpske saopšteno je da ga terete za falsifikovanje isprave, navođenje na ovjeru neistinitog sadržaja i zloupotrebu položaja odgovornog lica.

“Osumnjičen je da je u aprilu, kao direktor fočanskog preduzeća, sačinio i potpisao te notarski ovjerio lažnu ispravu, u kojoj se navodi da su riješeni imovinsko-pravni odnosi na prostoru na kojem su predviđena geološka istraživanja za potrebe projektovanja i izgradnju objekata mini-hidroelektrane”, naveli su iz MUP-a Srpske.

Kako ga terete, na osnovu ove izjave i prateće dokumentacije, a dovodeći nadležno ministarstvo u zabludu, doneseno je rješenje kojim se odobrava “Srbinjeputevima” izvođenje detaljnih geoloških radova na području opštine Foča.

“On je takođe u svojstvu direktora preduzeća podnio nadležnom ministarstvu zahtjev za krčenje šume i trajnu promjenu namjene šumskog zemljišta i bez izdatog rješenja, odnosno saglasnosti započeo s radovima na području šumskog gazdinstva”, naveli su iz MUP-a RS.

Kako saznaju “Nezavisne”, osumnjičen je takođe i da je bez podnošenja zahtjeva i izdavanja vodne saglasnosti, koju je trebalo da izdaju “Vode Srpske”, otpočeo radove na koritu rijeka.

“Na taj način lice je prekoračilo svoja ovlaštenja, što je dovelo do bespravne sječe drvnih sortimenata u državnom i na privatnim posjedima na području opštine Foča, izgradnje pristupnih puteva i izmjene tokova rijeka”, naveli su iz MUP-a.

Pavlovića terete da je na ovaj način pribavio protivpravnu imovinsku korist od više desetina hiljada KM, a za koliko su, kako se sumnja, oštećene “Šume Republike Srpske”, te više fizičkih i pravnih lica.

“Pripadnici Uprave kriminalističke policije nastavljaju rad na ovom predmetu u cilju utvrđivanja elemenata krivične odgovornosti i drugih lica”, naveli su iz MUP-a Srpske, koji je izvještaj u ponedjeljak dostavio Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje.

Pokušali smo juče u “Srbinjeputevima” dobiti komentar i od Pavlovića, ali su nam njegovi saradnici rekli da je na službenom putu u Turskoj, te da neće biti dostupan za izjave medijima dok se ne vrati u BiH.

Spomenko Stojanović, direktor Šumskog gazdinstva Maglić, rekao je “Nezavisnim” da je investitor tražio od “Šuma” da počne s krčenjem dijela šume koji je u njihovom vlasništvu.

“Mi smo od njih tražili da nam prvo donesu dokumentaciju i odobrenja od svih institucija, tako da je tu i stalo. Veća šteta načinjena je na privatnoj šumi”, rekao je on “Nezavisnim”.

Podsjećanja radi, Udruženje građana “Bjelava” iz Foče više puta je organizovalo protest povodom gradnje mini-hidroelektrana Mala Bjelava i Velika Bjelava, tvrdeći da se radi ne samo o uništavanju prirodne sredine, već i o sumnjivim poslovima, što je juče i potvrđeno podnošenjem izvještaja. Građani okupljeni u ovoj inicijativi tvrde da se radi o privatnom interesu manje grupe ljudi, te da od ovog projekta šira zajednica može imati samo štetu, a nikakvu korist.

Podsjećamo i da je Vlada RS prošle sedmice raskinula koncesije za još nekoliko mini-hidroelektrana u toj opštini na rijeci Rzav. I u tom slučaju građani su izlazili na proteste i tražili da se ti ugovori raskinu, prijeteći blokadama ako se nastavi uništavanje rijeka u okolini Foče prenose Nezavisne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79