Lažna nagradna igra anonimne Facebook stranice: Ne poklanjaju se montažne kućice

Raskrinkavanje je u nekoliko analiza pisalo o lažnim nagradnim igrama na Facebooku, koje imaju za cilj krađu podataka ili trgovinu Facebook stranicama. Ovog puta pišemo o lažnoj nagradnoj igri u kojoj se “poklanjaju” montažne kućice.

Na Facebook stranici Montažne kućice Ajdinović 11.12.2020. objavljena je slika drvene kuće sa statusom o nagradnoj igri u kojoj se navodno takve “montažne kućice” poklanjaju svim korisnicima koji lajkaju stranicu i napišu komentar da su to uradili:

Svi koji lajkaju našu stranicu i u komentar napišu da jesu dobijaju jednu ovakvu montažnu kućicu.

Ova objava je do vremena pisanja analize podijeljena 125 puta i imala je 187 komentara, te 183 reakcije. Pored ove objave, na Facebook stranici Montažne kućice Ajdinović se nalazila još samo jedna objava, sa tri fotografije drvenih kućica. Ove fotografije su također objavljene 11.12.2020.

Montažne kućice Ajdinović je anonimna Facebook stranica napravljena 11.12.2020. Stranicu je pratilo 620 korisnika u vrijeme pisanja ove analize.

Koristeći obrnutu Google pretragu slika, sve fotografije objavljene na ovoj Facebook stranici smo pronašli na internet-prezentaciji firme Marinić d.o.o, čije je sjedište u Bjelovaru. Ova firma se bavi izradom i prodajom drvenih kućica. Tako je fotografija, iskorištena za profilnu sliku stranice Montažne kućice Ajdinović, prvi put objavljena 7.6.2017. na internet-prezentaciji bjelovarske firme:

 

Fotografija kućice, koja se navodno poklanja u nagradnoj igri na pomenutoj Facebook stranici, objavljena je također na stranici firme Marinić d.o.o. 17.1.2016.

Jedna od fotografija objavljenih na stranici Montažne kućice Ajdinović preuzeta je sa prezentacije firme Marinić d.o.o, koja je na web stranici Montažne drvene kuće objavljena 2.4.2016.

Firma Marinić d.o.o, pored oficijelne web stranice, ima i svoju Facebook stranicu Drvene kuće Marinić doo, na kojoj je navedena adresa, broj telefona i e-mail firme. Osim Facebook stranice, Google pretragom nismo pronašli druge informacije o nečemu što se zove Montažne kućice Ajdinović.

Postojanje Facebook stranica na kojima se pojavljuju lažne nagradne igre je nešto čime se Raskrinkavanje bavilo u brojnim analizama. Razlozi za postojanje ovakvih stranica su višestruki, ali su najpopularniji krađa identiteta ili trgovina stranicama.

Kada govorimo o krađi identiteta, to se najčešće dešava tako što se oformi stranica sa lažnom nagradnom igrom, gdje je uslov za dobijanje nagrade poslati fotografije obje strane lične karte.

Ukoliko je u pitanju trgovina stranicama, onda se prave lažne nagradne igre u kojima se traži od osobe da označe nekoga u komentaru, da lajkaju stranicu kako bi se prikupio što veći broj pratitelja, nakon čega se stranica proda najčešće nekom anonimnom portalu koji promijeni naziv stranice, te nastavi sa širenjem dezinformacija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79