Lažna vijest o smrti Fate Orlović kao “inspiracija” za govor mržnje na društvenim mrežama

Korisnici društvenih mreža dijele objave u kojima se navodi da je Fata Orlović umrla. U nekim objavama se navodi da je umrla “tri dana nakon rušenja crkve”, a u nekim se i otvorenije implicira da je “kažnjena” zbog uklanjanja crkve iz njenog dvorišta.

Na Instagram profilu Bunt Crna Gora (cg_bunt) je 8.6.2021. godine objavljena fotografija Fate Orlović sa crkvom koja se nalazila u njenom dvorištu, uz navode da je umrla “tri dana nakon rušenja crkve”.  Kao izvor tvrdnje navode se “hodže iz Bosne”.

Umrla je Fata Orlović, tri dana nakon rušenja crkve. Nije hrišćanski likovati i radovati se, budimo ljudi.
Iskreno saučešće porodici i da se pokaju zbog grijehova svojih.
*Informaciju o upokojenju smo preuzeli od hodža iz Bosne.

Do trenutka pisanja ove analize, objava na Instagram profilu Bunt Crna Gora dobila je 17.600 lajkova i 723 komentara.

“Informacija” o smrti Fate Orlović je sa Instagrama dospjela i na druge društvene mreže, Facebook i Twitter. Na Facebooku stranici Motorno testerisanje je istog dana objavljen status sa fotografijom Fate Orlović, uz hashtag #BreakingNews, gdje se navodi da je umrla.

Nekoliko privatnih Facebook profila je u formi statusa objavilo “informaciju” o smrti Fate Orlović (link, link, link, link,link). U nekim statusima se kaže da se radi o “Božijoj kazni”, a u pojedinim je korišten i degutantan govor mržnje.

Screenshot statusa sa privatnog  Facebook profila, u kome se navodi da je umrla Fata Orlović, objavljen je i na stranici Kladuški muftija uz napomenu da je u pitanju netačna tvrdnja.

Fotografija koju je Instagram profil cg_bunt iskoristio za objavu “informacije” o smrti Fate Orlović se dijelila i na Twitteru (link, link, link, link,), uz istu tvrdnju. Identična tvrdnja je objavljena i bez fotografije na još šest Twitter profila.

Objave na društvenim mrežama navedene u ovoj analizi su bile javno dostupne u vrijeme pisanja analize. Uz sva ograničenja, kao što su brisanje objava i promjene postavki privatnosti moguće je da stvarni broj objava bude različit od navedenih.

Navod o smrti Fate Orlović objavljena je 8.6.2021. i na YouTube kanalu Bugy Family u videosnimku sa naslovom “Šokantno Umrla Fata Orlovic 3 dana nakon rusenja crkve !!!” Videosnimak prikazuje fotografiju Fate Orlović pokraj crkve u Konjević-Polju, sa ispisanim navodom o njenoj smrti. Do vremena pisanja ove analize, videosnimak je ostvario 5.737 pregleda.

Šta su činjenice?

Crkva u Konjević-Polju, koja se nalazila u dvorištu Fate Orlović, srušena je 5.6.2021. godine, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava, koji je 1.10.2019. godine presudio da BiH mora da ukloni tu nelegalno izgrađenu crkvu.

Nana Fata Orlović i dalje je hospitalizirana u Univrzitetskom kliničkom centru u Tuzli, ali je u stabilnom zdravstvenom stanju, potvrđeno je za Klix.ba iz te zdravstvene ustanove.

Kao što je poznato, Orlović je jučer hospitalizirana u Kliniku za plućne bolesti u Tuzli zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, odnosno komplikacija kliničke slike pluća, što joj je i ranije stvaralo probleme.

Kako je za Klix.ba danas potvrđeno iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Orlović je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i nije ni u kojem slučaju životno ugrožena.

Inače, iza nane Fate se nalazi izuzetno buran emotivni period, s obzirom na to da je protekle subote izvršeno uklanjanje crkve koja je nelegalno sagrađena u njenom dvorištu u Konjević Polju.

To je dodatno pogoršalo njeno opće zdravtsveno stanje, koje je od ranije bilo narušeno nakon prvenstveno pretrpljenog blažeg oblika moždanog udara, a zatim i komplikacija s plućima, zbog čega je u februaru ove godine također bila na bolničkom oporavku u Tuzli.

Oporavlja se na UKC Tuzla: Nana Fata Orlović u stabilnom stanju

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79