Lažne maske preplavile tržište: Stručnjaci savjetuju kako ih razlikovati

Od početka pandemije postoji jedna smjernica koja se nije promijenila, a to je da građani nose masku.

Nažalost, uvijek ima onih koji zloupotrebljavaju situaciju, čak i ovu u kojoj ljudi širom svijeta obolijevaju i umiru od posljedica infekcije COVID-19.

U SAD je, na primjer, od početka pandemije do kraja godine, američka Služba za carinu i graničnu zaštitu zaplijenila više od 14,6 miliona krivotvorenih maski za lice koje su ulazile u SAD.

N95 maske smatraju se zlatnim standardom za upotrebu maski, ali krivotvoreni dvojnici mogu ugroziti sigurnost građana.

Nepoštivanje sigurnosnih standarda znači da možda neće efikasno filtrirati čestice u zraku, piše CNN.

Evo kako možete uočiti lažnu masku N95.

Najvažnija stvar je odobrenje, certifikat, koji u SAD Nacionalni institut za zaštitu na radu (NIOSH), koji je dio američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Da bi N95 maska dobila odobrenje, potrebno je da filtrira najmanje 95 odsto čestica u zraku.

Šta uzeti u obzir prije nego što kupite masku

Ako kupujete direktno putem web stranice zapitajte se postoje li pogreške u kucanju, loša gramatika ili druge greška na web mjestu, postoje li nedostaci na web mjestu poput nedovršenih ili praznih stranica, lažnog teksta, neispravnih veza i pogrešno napisanih domena.

Ako kupujete putem “šireg” tržišta, provjerite da li u nazivu proizvoda piše real (pravi). Legitimne kompanije ne trebaju kupcima reći da su njihovi proizvodi pravi – barem ne u nazivu proizvoda.

Provjerite i da li su ostavljene recenzije o proizvodu ili o prodavcu, kao i da li je cijena niža od realne, te da li prodavač stavlja svoje kontakt podatke na slike.

Kako provjeriti je li vaša maska prava

Maske koje imaju certifikat nadležne institucije imaju naljepnicu s odobrenjem na ili unutar ambalaže.

Pažnju trebate obratiti i na neke druge stvari koje izazivaju sumnju: bilo koji ukrasni elementi, poput šljokica, petlje za uši umjesto traka za glavu (trake za glavu ključne su za čvrsto prianjanje modela N95), zahtjevi za odobrenje za djecu (NIOSH ne odobrava maske za djecu).

Nažalost, maske nisu jedini krivotvoreni proizvodi koji se prodaju, niti jedina prevara u ovo vrijeme pandemije.

Kriminalne organizacije također pokušavaju prodati krivotvorene farmaceutske proizvode, drugu zaštitnu opremu i medicinska sredstva, kazao je za CNN izvršni direktor CBP-a za trgovinsku politiku i programe John Leonard.

Zato, obratite pažnju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79