Lažni inspektor od građana ukrao više od 2.000 KM

Općinski sud u Zenici potvrdio je optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Nikole Stojnića, zvanog Škola, iz Doboja, s adresom u Zenici, javnosti poznatog po lažnom predstavljanju kao lažni inspektor.

Sedam građana

Prema navodima iz optužnice, Stojnić je od kraja novembra do polovine decembra prošle godine na području Zenice prevario i opljačkao sedam građana. Tako je, najprije, 24. novembra u naselju Crkvice zaustavio sugrađanina predstavljajući se kao kriminalistički inspektor.

–  Tražio je od oštećenoga da izvadi sve što ima iz džepova, a nakon što je ovaj to učinio, on mu je  uzeo 180 KM i dao se u bijeg – navodi se u optužnici.

Da se uživio u ulogu lažnog kriminalističkog inspektora, govori podatak da je već 1. decembra našao novu žrtvu, u ulici Prve zeničke brigade. Koristeći ustaljenu procedure, a kada je građanin izvadio sve iz džepova, izvadio je iz novčanika  100 KM, vratio mu novčanik i dao se u bijeg.

Prsluk s oznakom kriminalističke policije

Prsluk s oznakom kriminalističke policije Foto: (MUP ZDK)

Tri dana kasnije, u  Bulevaru kralja Tvrtka, na broju 13, zaustavio je prolaznika, predstavio se kao inspektor, pokazao prsluk na kojem je pisalo krimi policija, a potom zatražio da krene za njim u službene prostorije policije.

Produžen pritvor

– Ujedno je zatražio da mu preda torbu koju je imao sa sobom, a nakon što je oštećeni to učinio, on je prisvojio iznos od 1.500 KM, a potom se dao u bijeg – navodi se  u optužnici.

U još tri slučaja, lažno se predstavljajući, Stojnić je od građana ukupno prisvojio 150 eura i 500 hrvatskih kuna.

Stojnić je uhapšen 12. decembra, od kada se nalazi u pritvoru. Tužilaštvo ga u ovom slučaju tereti za krivično djelo krađe i lažnog predstavljanja.

Kako saznaje “Avaz”, njemu je jučer produžen ranije određeni jednomjesečni pritvor.

Rasturao i drogu

Osim lažnog predstavljanja, Stojnić je u septembru prošle godine obio Jettu i vršio premetačinu stvari, kada ga je zatekao vlasnik vozila i zadržao do dolaska policije, nakon čega je priveden u službene prostorije policije.

U junu prošle godine, policija ga je uhvatila s tri paketića kanabisa i THC-a, ukupne težine 3,95 grama. Polovinom decembra prošle godine, također, Stojnić je zatečen sa 2,10 grama biljne materije kanabisa i THC-a, koju je, navodi se u optužnici, držao u džepu radi prodaje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79