Lažno se predstavljao kao doktor, pa lemilicom obrezao devetoricu dječaka

Muškarac iz Sirije, koji je tvrdio da je doktor i uradio je obrezivanje devetorice dječaka u Švedskoj koristeći lemilicu, osuđen je na uslovnu kaznu, društveno-koristan rad i novčanu kaznu od 10.000 dolara.

Stanovnik grada Jevle, za kog se kaže da je imao oko 30 godina, optužen je za napad, nanošenje tjelesnih povreda i kršenje švedskog zakona o obrezivanju, izvijestili su lokalni mediji, a prenio RT.

Na sudu je rečeno kako su se neke od žrtava žalile da im je bilo bolno da hodaju nakon onoga što im je uradio. Tužioci su tražili da bude osuđen na dvije godine, međutim sud je rekao da se po nekim tačkama optužbe ne mogu dokazati jer nije utvrđena veza između procedure i simptoma koje su dječaci doživjeli.

Da se ​​sud odlučio za zatvorsku kaznu, okrivljeni je mogao da dobije osam mjeseci iza rešetaka. Umjesto toga, osuđen je na uslovnu kaznu i 180 sati društveno-korisnog rada. Takođe će morati da plati novčanu kaznu od 10.000 dolara.

Svi slučajevi obrezivanja dogodili su se između aprila i maja 2018. godine u Jevlu i susjednom Sederhamnu. Staratelji devet dječaka navodno su kontaktirali muškarca, koji je državljanin Sirije, preko predškolske ustanove “Bilaal” za muslimane i platili mu oko 230 dolara za njegove usluge.

Muškarac je tvrdio da se školovao za doktora u Siriji, međutim istražitelji koji su ispitivali njegov rad rekli su na sudu da sumnjaju u njegove kvalifikacije. Optuženi nije imao licencu za obavljanje posla u Švedskoj i nije mogao legalno da koristi lemilicu za medicinski zahvat.

Policiju je na mogući zločin upozorila apoteka u Sederhamnu, kada je osoblje postalo sumnjičavo zbog kupovine velike količine anestetika i gaze za rane.

Škola je zatvorena u decembru prošle godine nakon što nije odgovorila na preporuke švedskog zakona o obrazovanju. Prema lokalnim medijima, opštinska vlast je takođe pronašla veze između uprave škole i ekstremističke mreže koja deluje u Sederhamnu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79