Led uništio usjeve: “Stanovnici Bratunca i Milića ostali bez svega”

Nakon oluje koja je jučer zahvatila dijelove Bosanskog Podrinja, najviše problema zabilježeno je u općinama Bratunac i Milići. U kraju koji je inače poznat po plantažama maline, ali i uzgoju drugih poljoprivrednih usjeva tačni razmjeri štete tek će se utvrđivati.

Načelnik Općine Bratunac Srđan Rankić obratio se svim nadležnim institucijama entiteta Republike Srpske kako bi se utvrdilo da li je, i u kojoj mjeri za štete na usjevima odgovorno javno preduzeće Protivgradna preventiva Republike Srpske (JP PGPRS).

Inače, ova institucija djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Načelnik Rankić najavio je da će Općina Bratunac učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne svom stanovništvu jer, mnogi građani ovog, ali i okolnih mjesta izdržavaju svoje porodice uzgajanjem maline. Jučer su ti ljudi, za samo 10 minuta, ostali skoro bez svega, poručio je Rankić.

Pozvao je sve poljoprivredne proizvođače, koji su pretrpjeli štetu od grada, da istu već od danas mogu prijaviti u općinskim službama. Nakon prijave, na terenu će komisija izvrštiti procjenu visine štete.

Dodao je kako je spreman da, u ime općine Bratunac koja inače za protivgradnu zaštitu iz budžeta godišnje izdvaja 18.000 KM, ukoliko to bude potrebno pokrenuti i sudski postupak protiv odgovornih, te da svi oni koji su pretrpjeli štetu trebaju dobiti adekvatnu nadoknadu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79