Legendarni Samir Avdić ispred Naroda i pravde će biti novi ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo

Ministar kulture i sporta u novoj Vladi Kantona Sarajevo bit će legendarni bh. košarkaš i nekadašnji kapiten nacionalne reprezentacije Samir Avdić.

Avdić na mjesto ministra dolazi kao prijedlog Naroda i pravde (NiP), saznaje Klix.ba. Na ovaj način buduća vlast je privela kraju izbor ministara te s eu narednom periodu očekuje zvanično imenovanje vlade.

Samir Avdić je rođen 1967. godine u Sarajevu. Košarku je počeo trenirati kao 12-godišnjak u instituciji jugoslovenske košarke, ekipi sarajevske Bosne, tzv. “studenata”. Tu je prošao sve selekcije, od juniorskih do seniorskih kategorija. Sa 23 godine dobio je privilegiju da ponese kapitensku traku voljenog kluba.

Bio je dio čuvene generacije koja je iznjedrila vrhunske košarkaše, poput Saše Đorđevića, Tonija Kukoča i Dine Rađe. Taj odlični skup košarkaša, pod vodstvom Svetislava Pešića je osvojio Balkansko prvensvto u Grčkoj 1985. godine, zatim je 1986. godine bio pokoreno i juniorsko prvenstvo Evrope, da bi vrhunac bio u Bormiu, gdje je na Svjetskom juniorskom prvenstvu bila osvojena zlatna medalja, a pritom dva puta poražena selekcija SAD-a.

Nakon što je poslije dugo vremena napustio matični klub, Avdić je međunarodnu karijeru nastavio graditi prvo u Malagi, da bi zatim nastupao i za Melilu, PTT, Tofaš, Tuborg. Za razliku od mnogih igrača sa ovih prostora, Samir kao košarkaš nikada nije prešao “preko bare”. Kako je sam jednom prilikom rekao, ne žali što se nije okušao u najboljoj ligi svijeta, NBA.

Sa košarkaškom reprezentacijom Bosne i Hercegovine izborio je učešće na tri eurobasketa, a zbog ozbiljnih ponuda timova sa Starog kontinenta Samir Avdić odbio je poziv Portland Trail Blazersa za dolazak na ljetnu NBA ligu.

Samir Avdić je trenutno sportski direktor košarkaške selekcije BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79