Legendarni sarajevski prodavač novina, dobit će spomenik

Danas je Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo odluku o podizanju spomen-ploče Marku Didoiju Markanu na lokaciji gdje je često boravio, u blizini Carevog mosta.

Sarajevski kolporter Marko Didoi, sin Talijana i Bosanke, poznatiji kao Markan je godinama prodavao je novine na ulicama grada Sarajeva.

Kod Markana su Sarajlije, svih društvenih slojeva, znale i maksuz otići da kupe novine jer je uvijek imao neku posebnu priču, anegdotu ili aktuelnost. Markan je pratio sve, od politike do muzike, ali je najviše volio sport.

Grad Sarajevo će preduzeti sve aktivnosti na pribavljanju potrebnih saglasnosti i odobrenja za podizanje Spomenika, ali i samo finansiranje. Spomen ploča će se postaviti na kameni zid lijeve obale korita Miljacke do Carevog mosta.

Spomenik će sadržavati prigodan tekst kako bi budući naraštaji znali povod postavljanja spomen-ploče, a i kako bi se sadašnje generacije sjetile Marka Didoija Markana piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79