Legionarska bolest se širi u Sarajevu: Prijavljena dva nova slučaja

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo potvrdio je da su u glavnom gradu BiH potvrđena dva slučaja oboljelih od legionarske bolesti. U slučaju infekcije i nepravovremenog djelovanja, ishod bolesti može biti fatalan, ali stručnjaci tvrde da nema razloga za brigu.

Širenje infekcije

“U Zavod za javno zdravstvo KS u petak su pristigle dvije prijave s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a tiču se slučaja legioneloze” – kazali su iz Zavoda.

Epidemiolozi pojašnjavaju da ova bolest nastaje kada bakterija s kapljicama dospije u plućne alveole. Inkubacija traje od dva do deset dana. Bolest uobičajeno traje sedam dana, a ozdravljenje je potpuno, mada su opisani i teži slučajevi, piše Avaz.

Izvor infekcije su često i fontane, vodoskoci, instalacije za hidroterapiju, osvježivači zraka, bazeni s turbulentnim strujanjem vode, pa čak i ledomati.

Iako se bolest uzrokovana legionelom javlja tokom cijele godine, češća je ljeti zbog veće izloženosti ljudi izvorima bakterija, a ugrožene su sve populacije. Izvori čijim se udisajem prenosi infekcija mogu biti i uređaji za klimatizaciju, pa objekti koji su po pravilu klimatizirani, kao što su bolnice, hoteli ili pansioni, mogu biti mjesta širenja infekcije – kazala je Aida Pitić, epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Kućno liječenje

Aida Feraget, PR stručnjakinja iz Sarajeva, na svojoj je koži proteklih dana osjetila šta znači susresti se s ovom bolešću. Naime, njenoj kćerki je ustanovljena legionela.

“Moja djevojčica je sada na kućnom liječenju, kao i njen prijatelj. Prema izjavi doktorice na Klinici Podhrastovi, gdje je moja kćerka liječena 25 dana, samo u proteklih pet dana imali su slučajeve tuberkuloze. Spominje se i nargila kao novi izvor žarišta i bitno je reći da se ne prenosi s osobe na osobu” – kazala je Feraget.

Zavodu za javno zdravstvo KS do sada je prijavljeno 30 slučaja oboljelih od legionarske bolesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79