Leglo korupcije u stečajnim postupcima: Posebno istaknut hotel u Neumu

Na 27. sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH (PIK) obavljena su saslušanja predsjednika Udruženja stečajnih upravitelja Federacije BiH Hamdije Muratovića, te predsjednika i potpredsjednika Sindikata solidarnosti Tuzla Sakiba Kopića odnosno Enesa Tanovića.

Na vrlo iscrpan način i uz podnošenje obimne dokumentacije svjedoci su govorili o mahinacijama u stečajnim postupcima za koje su istaknuli da predstavljaju leglo korupcije koja po obimu prevazilazi korupciju u oblasti privatizacije i na osnovu koje je dodatno devastirano gospodarstvo Bosne i Hercegovine.

U tim postupcima posebno je istaknuta uloga stečajnih upravitelja od kojih mnogi, uprkos kako je rečeno – nedostatku stručnosti, vode veliki broj stečajnih postupaka, te u sprezi sa pravosudnim organima stvaraju pukotine u sustavu kroz koji se odlijevaju milijarde maraka.

Tijekom svjedočenja predstavnika Sindikata solidarnosti posebno je apostrofiran slučaj promjene vlasništva hotela ‘Stella’ u Neumu na osnovu koje su privatni dioničari, za sada, ostali bez vlasničkog udjela u visini 4,4 milijuna KM.

Privremena istražna komisija danas je usvojila zaključak da se od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) i drugih nadležnih institucija traži da joj dostavi podatke o svim stečajnim postupcima u poduzećima u kojima država ima udio u vlasništvu, zatim o dužini trajanja postupaka, podatke o stečajnim upravnicima, njihovoj stručnoj spremi kao i visini naknada i nagrada na osnovu provedenih stečajnih postupaka, te imena postupajućih tužitelja, sudaca i vještaka u stečajnim postupcima.

Privremena istražna komisija zadužuje predsjedavajućeg PIK-a da uputi urgencije svim osobama i institucijama koje nisu uopće ili u cjelosti postupile po ranijim zaključcima ili zahtjevima Privremene istražne komisije.

PIK zadužuje predsjedavajućeg Privremene istražne komisije da dostavi upite svjedocima koji su se pojavili pred PIK-om s ciljem kvalifikacija ili pribavljanja dodatnih informacija vezanih za njihova svjedočenja, a na vlastitu ili na inicijativu bilo kog drugog člana Privremene istražne komisije. Također, PIK je danas odlučila da se zaprimljena predstavka jednog građanina uputi Uredu disciplinskog tužitelja VSTV-a na dalje postupanje, navedeno je iz Ureda za informiranje Parlamentarne skupštine BiH piše Hercegovina.info

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79