Lejla Huremović: Istospolni parovi i transrodne osobe trebaju biti zakonski prepoznati

U Sarajevu je počelo okupljanje građana koji će učestvovati u trećoj Bh. povorci ponosa, a Lejla Huremović, jedna od organizatorica ovog događaja, obratila se medijima i objasnila glavne razloge današnje šetnje.

“Pandemijska godina je sama po sebi bila veoma izazovna. Nije bilo nimalo jednostavno organizovati cijeli skup da izgleda onako kako povorka treba da izgleda, kao jedan protestni skup. Ali vjerujem da smo uspjeli da učinimo sve što je u našoj moći da se ovaj skup danas ovdje desi”, rekla je Huremović.

Dodala je kako je organizatorima najvažnija sigurnost zato što se LGBTQ osobe još uvijek susreću sa različitim vrstama nasilja, homofobije, prijetnji i uznemiravanja.

“Mi danas izlazimo na ulicu jer želimo poslati jasnu poruku da je dosta nasilja, da su ovo i naše ulice, da nisu sigurne za naše kretanje i da mi to želimo promijeniti. Istospolni parovi nisu zakonski prepoznati, nismo ravnopravni kroz zakon i želimo da se hitno donese zakon o istospolnom partnerstvu te da trans osobe također budu zakonski prepoznate u kontekstu tranzicije”, kazala je Huremović.

Podsjetimo, povorka se ove godine odvije pod sloganom “Otpor s margine”, a nakon polaska iz parka Safeta Isovića šetnja će se nastaviti ulicama Koševo i Maršala Tita prema Trgu BiH. Počinje tačno u podne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79